Czytasz: Tłusty czwartek w wersji fit? Tak to możliwe

Tłusty czwartek w wersji fit? Tak to możliwe

Gliwicki Catering Dietetyczny zdradza przepis na „odtłuszczone” pączki

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie? Przesąd mówi, że tego dnia każdy powinien zjeść pączka, tak by dobrze mu się wiodło. Co jednak w sytuacji, kiedy trzymamy ścisłą dietę? Biorąc pod uwagę, że jeden pączek ma około 300 kalorii, powinniśmy pomyśleć o zjedzeniu pączka w nieco lżejszej wersji. Zespół Fitnezji zdradza nam przepis na fit pączki.

Pączki fit na Tłusty Czwartek 2018: Co będzie potrzebne do ich przygotowania?

150g mąki pszennej
150g innej mąki (orkiszowa, gryczana, pełnoziarnista)
25g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka (można użyć roślinne)
1-2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
2 jajka
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu do ciast (nie jest konieczne )

Pączki fit na Tłusty Czwartek 2018: Jak przygotować?

Mleko należy podgrzać do temperatury ok. 60 stopni dodać ksylitol, drożdże, oraz 2 łyżki mąki. Otrzymany roztwór odstawiamy na ok. 20 min w ciepłe miejsce. Do roztworu dodajemy jajka i całość energicznie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub miksera, aby roztwór się napowietrzył. Do powstałej masy dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii, wyrabiamy ciasto do uzyskania stałej masy.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45-60 min w ciepłe miejsce, następnie rozwałkowujemy na grubość palca i ringami wycinamy koła. W przypadku gdy chcemy nadziać pączki, na środek układamy łyżeczkę marmolady lub zredukowane w garnku ulubione przez nas owoce, i zamykamy je od góry tak, aby powstały kuleczki a nasza „konfitura” nie wydostała się na zewnątrz.

Pączki fit na Tłusty Czwartek 2018: Jak piec?

Nasze jeszcze niegotowe pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 min. Nasze fit pączki bez tłuszczu możemy posypać cukrem pudrem zrobionym z ksylitolu lub polać lukrem zrobionym na bazie ksylitolu.

Smacznego!

Czytaj więcej