News

W miejscu dawnej Kryształowej powstaje nowy lokal

Poprowadzi go Top Chef Marcin Czubak.

- Tu królować będzie nowoczesna kuchnia europejska – zapowiada Top Chef Marcin Czubak, który znany już jest na Śląsku m.in. ze swojej mysłowickiej restauracji Spacerowa i największego bufetu w Polsce zlokalizowanego w szczyrkowskiej Beskid Sport Arenie. Niebawem jego kuchni smakować będzie można także w centrum Katowic. W miejscu dawnej Kryształowej otwiera się nowy lokal Dzień i Noc.

Bez kryształów i przepychu

Menadżerka resturacji otwarcie zapowiada jeszcze w tym miesiącu i jak podkreśla, nowe miejsce nie będzie miało nic wspólnego z dawną Kryształową.

- To będzie fajna przystań dla wszystkich – mówi.

Nowy lokal porównuje do katowickiego „Prodiż Bistro” czy warszawskiego „Na Lato”. - Wnętrze będzie industrialne, bez luster, kryształów, obrusów. Bez przepychu – zapewnia. Lokal otwarty będzie od rana, katowiczan przyciągnąć mają europejskie śniadania za „złotówkę”, ale będzie też grill, specjalny piec na steki, magazyn wina na dziedzińcu, ogródek i otwarta kuchnia. To nowość, ale pomysłów jest o wiele więcej. Menadżerka planuje wieczorne koncerty i spotkania z gwiazdami, ale będzie też miejsce na organizację imprez okolicznościowych. - Mamy stół na 25 osób – mówi. A to wszystko, jak zapewnia, w rozsądnej cenie. – Nie może być tak jak dotychczas – dodaje.

Europejskie śniadania z amerykańskim akcentem

O jedzeniu bez przepychu mówi też szef kuchni Marcin Czubak. Karta w lokalu według jego nazwy podzielona ma być na „Dzień i Noc” i zmieniać się będzie dość często. Na dzień dobry wcześniej wspomniane europejskie śniadania, ale Marcin Czubak zapowiada też amerykańskie akcenty, np. bezpłatną dolewkę kawy czy świeżo wyciskanych soków. Śniadania mają tu być w cenie napojów, czyli zapłacimy za nie ok. 12-15 zł. - Lunche będą się zmieniać bardzo często – mówi kucharz. Będzie też oferta nocna, a w niej szeroka gama przystawek do wódki i alkoholu.

Piwo po Czesku

Dzień i Noc będzie też pierwszym lokalem na Śląsku, gdzie podawane będzie piwo z tanka. Przywożone ma być dwa razy w miesiącu z Pilzna, a następnie podawane na sposób czeski.

Wraz z Marcinem Czubakiem szefować ma tu Agnieszka Syguła, znana z sosnowieckiej resturacji Cogut & Wino. Wielkie otwarcie już wkrótce, ale dokładna data nie jej jeszcze znana.

Czytaj więcej

Napisz do autora a.smolak@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Szkoła