Czytasz: Tłusty Czwartek 2018: Pączki bezglutenowe [PRZEPIS]

Tłusty Czwartek 2018: Pączki bezglutenowe [PRZEPIS]

Tłusty Czwartek 2018: Zobaczcie przepis na pączki bezglutenowe.

Tłusty Czwartek 2018 - Pączki bezglutenowe - Przepis

Zobaczcie przepis na pączki bezglutenowe autorki bloga www.lawendowydom.com.pl

Składniki na pączki bezglutenowe:

7 żółtek, 1 jajko, 50 g drobnego cukru, skórka otarta z cytryny, 70 g masła, 250 ml mleka, 500 g mąki bezglutenowej, 14 g drożdży instant, łyżka spirytusu, marmolada różana, olej do smażenia

Przygotowanie pączków bezglutenowych:

Żółtka i jajko ubić z cukrem do białości. Dodać skórkę z cytryny.

Masło roztopić, mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami.

Do masy żółtkowej dodawać na przemian masło wymieszane z mlekiem oraz mąkę z drożdżami, na koniec wlać spirytus.

Wyrobić gładkie ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W każdej porcji ciasta zrobić wgłębienie i umieścić w nim po łyżeczce marmolady.

Zaklejać ciasto i formować kulki. Posmarować z wierzchu olejem, żeby nie obeschły, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st.C, żeby wyrosły.

W dużym płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć pączki partiami z obu stron. Podczas smażenia olej nie powinien być zbyt gorący, gdyż pączki spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.

Usmażone wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

TŁUSTY CZWARTEK 2018 - PĄCZKI BEZGLUTENOWE - PRZEPIS

TŁUSTY CZWARTEK 2018 - PĄCZKI BEZGLUTENOWE - PRZEPIS

Czytaj więcej