News, Kulinaria

Kapusta z grzybami na wigilię. Sprawdzony przepis!

Każdy wie, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Ale jak ją przyrządzić? Podpowiadamy!

Składniki

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych borowików 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Suszone grzyby opłukaj chłodną wodą. Włóż do małego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Odstaw je na noc do namoczenia.

Po namoczeniu gotuj grzyby przez około 25 minut. Odcedź je i pokrój na małe kawałki. Zachowaj wywar z grzybów.

Kapustę odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów. Gotuj przez około 12 minut aż do miękkości przez mniej więcej godzinę.

Obierz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Następnie zeszklij ją na patelni.

Na innej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, aż mąka lekko zbrązowieje.

Podsmażoną cebulkę, grzyby i zasmażkę dodaj do ugotowanej kapusty. Dopraw kapustę solą, pieprzem i cukrem według uznania.

 

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Tour de Pologne