Czytasz: Falafele i libańska gościnność w Katowicach

Falafele i libańska gościnność w Katowicach

Nabil i jego córka Pamela otworzyli lokal, w którym zjemy przysmaki prosto z Libanu – falafele, hummus i zatar.

W niewielkim lokalu pachnie falafelem. To smażone kotleciki z ciecierzycy i suszonego bobu z sezamem i przyprawami jak kolendra i kumin. Gorące lądują w tortilli z warzywami i sosem. To bardzo popularne arabskie danie. Taki wegański fast food jest dobrą alternatywą dla kebabu w picie.

Nabil, czyli od tyłu Liban

Pamela smaży falafele, a jej tata przygotowuje kanapkę. Do tortilli wkłada kotlety, marynowaną rzepę, kiszony ogórek, pomidor, rzodkiewkę. Całość polewa sosem z tahini. Chętni mogą też dostać ostrą paprykę do kanapki. A chętnych nie brakuje. Ustawia się kolejka, a ci, którzy zjedli swoją porcję, zamawiają kolejną.

- Ten lokal to było moje marzenie. Ale nie spodziewałam się takiego ruchu – śmieje się Pamela, studentka kulturoznawstwa.

Lokal nazwała „Nabil” od imienia swojego ojca, który jest Libańczykiem. Zresztą Nabil czytany od tyłu układa się w słowo „Liban”. Ojciec jest prawnikiem i od 27 lat mieszka w Polsce. Wziął ślub z Polką, która do Libanu przyjechała na wakacje ze znajomymi. Tam poznała Nabila i namówiła go do zamieszkania w Polsce. Dziś Nabil jest wdowcem i mieszka z córką w Zabrzu, gdzie prowadzą drugi lokal.

Pamela każde wakacje spędza z resztą rodziny, w Libanie. To tam nauczyła się przygotowywać oryginalne falafele. Sama nie je mięsa, więc w menu znajdują się wegańskie potrawy, te które Pamela lubi najbardziej.

Jest falafel, będą hummus i zatar

Na ścianach lokalu wiszą zdjęcia z Libanu. Gościnność jest wschodnia. Nabil wita gości, zamyka za nimi drzwi, niektórym podaje rękę. Życzy dobrego dnia i smacznego. Smacznie jest, choć w najbliższy weekend zjemy tam tylko falafel. Po weekendzie także hummus i popularny w krajach arabskich zatar. To mieszanka przypraw, zwierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i oregano, tymianek oraz majeranek. Zatarem będą smarować chlebki, w ten sposób powstaną libańskie pizze.

Lokal działa od 1 lutego w Katowicach przy ul. Mariackiej 26, wejście w bramie od ul. Francuskiej 6.

Czytaj więcej