Czytasz: Co można zjeść z kasztanów?

Co można zjeść z kasztanów?

Choć w Polsce uważane są za rarytas, warto się na nie skusić w sezonie jesiennym.

Kasztan jadalny nie rośnie w naszym kraju i nie ma nic wspólnego z drzewami kasztanowymi, znanymi z dziecięcych zabaw w parku. Marony, bo tak też bywają nazywane, wyglądają jak łezki z ostrym zakończeniem i tym właśnie różnią się od niejadalnych owoców zwykłego kasztanowca. Mimo, że najpopularniejsze są nad Morzem Śródziemnym, to można je bez problemu zakupić w większych marketach w Polsce.

Kasztany je się same, z dodatkiem odrobiny soli lub miodu, ale mogą być również oryginalnym dodatkiem do rodzinnych obiadów. Cechują się dużą zawartością skrobii, błonnika i białka, a również zawierają sporą ilość witamin i soli mineralnych m.in. magnez, wapń, potas, witaminy B, C, E, K. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

ZUPA Z KASZTANÓW

Składniki:

-25 dag kasztanów

-1l bulionu lub rosołu

-kawałek selera naciowego

-2 łyżki śmietany

-łyżka masła

-sól

-pieprz

-grzanki

Sposób przygotowania:

Obrane z łupinek i skórek kasztany wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej kawałek selera i dusimy przez 45 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy masło i śmietanę, a następnie miksujemy całość na jednolitą masę. Dekorujemy całość grzankami.

PUREE Z KASZTANÓW

Składniki:

-30 kasztanów

-łyżka cukru

-pół szklanki wody

-odrobina masła

Sposób przygotowania:

Kasztany pieczemy i obieramy ze skórki, następnie siekamy. Z wody i cukru robimy syrop, do którego później dodajemy kasztany i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Całość od czasu do czasu mieszamy. Na koniec za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę.

CIASTO KASZTANOWE

Składniki:

-150g masła

-100g cukru

-4 żółtka i białka

-100g mąki

-łyżeczka proszku do pieczenia

-szczypta soli, 4 twarde gruszki

-polewa czekoladowa

-porcja puree z kasztanów

Sposób przygotowania:

W garnku mieszamy masło z cukrem i z żółtkami, aż do momentu jak masa zrobi się jasnożółta. Do masy dodajemy puree. Oddzielnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubijamy z solą. Małymi porcjami do puree wlewamy na zmianę mąkę z proszkiem i białka z solą. Cały czas mieszamy, aż masa zrobi się jednolita i szara. Wlewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem. Gruszki obierami, kroimy i układamy na cieście. wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową.