Czytasz: Wigilijna zupa grzybowa (NAJLEPSZE PRZEPISY)

Wigilijna zupa grzybowa (NAJLEPSZE PRZEPISY)

Pyszna zupa grzybowa na wigilię. Jak ją zrobić?

Jak zrobić zupę grzybową na Wigilię? Zobacz nasz przepis na wigilijną zupę grzybową.

Zupa grzybowa wigilijna przepis

Zupa grzybowa wigilijna - składniki:

  • sól, pieprz, czosnek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • dwie kostki rosołowe
  • co najmniej 0,5 kg suszonych grzybów (na 3 litrowy garnek, im więcej grzybów, tym lepiej)
  • jedna kostka bulionu grzybowego
  • śmietana 30%
  • makaron (łazanki)

Zupa grzybowa na Wigilię - sposób przygotowania:


Opłukujemy suszone grzyby. Następnie wrzucamy je do 3 litrowego garnka, który zalewamy wodą. Moczymy grzyby ok. 20-30 minut. Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu. Gotujemy do czasu, gdy wszystkie grzyby zmiękną. Wsypujemy do połowy szklanki mąkę. Zalewamy ją wodą, mieszamy i wrzucamy do zupy ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Następnie dolewamy 250 mln śmietany. Dodajemy do smaku sól, pieprz, według uznania. Osobno gotujemy łazanki.

Zupa grzybowa wigilijna - najlepsze przepisy wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Zobacz inny przepis na wigilijną zupę grzybową:


Zupa grzybowa na Wigilię. Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów:

Zupa grzybowa na Wigilię. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów:

 

ZUPA grzybowa wigilijna przepis

Zupa grzybowa wigilijna - składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych np. borowików)
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do podania

Zupa grzybowa wigilijna - wykonanie:

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj bulion, zagotuj go, a następnie trzymaj na mały ogniu. Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki a plasterki i dodaj do bulionu. Całość gotuj około 15 minut.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojone grzyby. Smaż na większym ogniu przez około 5-6 minut. Pod koniec dopraw pieprzem i solą. Zawartość patelni przerzuć do zupy.

Później dodaj drobno posiekaną cebulkę, wcześniej zeszkloną na patelni.

Gotuj około 15 minut. Potem dodaj śmietanę.

Na sam koniec spróbuj zupy i ewentualnie dopraw pieprzem i solą w razie konieczności.


12 wigilijnych potraw. Zobaczcie nasze przepisy

Mamy dla Was m.in. zupy, kompot z suszu czy śląską moczkę. Najlepiej oglądajcie nasz projekt w trybie pełnoekranowym! Zapraszamy do wspólnego gotowania. A jeśli zechcecie podzielić się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami, mogą być teksty, zdjęcia lub wideo, piszcie na kontakt@silesion.pl. Dołożymy je do naszych przepisów i razem przygotujemy te Święta.

 

Czytaj więcej