Czytasz: Test na daltonizm smakowy
Lody o smaku bekonu? To możliwe. Warsztaty kulinarno-edukacyjne dla najmłodszych przygotował Śląski Uniwersytet Medyczny.

Jak przekonać dzieci do zdrowego odżywiania? Najlepiej poprzez naukę gotowania i poznawanie nowych smaków – z takiego założenia wyszli pomysłodawcy projektu „Kolorowo znaczy zdrowo”, skierowanego do uczniów II klas szkół podstawowych, który właśnie rusza na Wydziale Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Dania na ciepło i zimno, własnoręcznie pieczone pełnoziarniste bułeczki, ale także potrawy, którymi można zaimponować niejednemu dorosłemu: lody o smaku bekonu i marchewki, puder z oliwy czy szpinaku – czyli elementy kuchni molekularnej – tego wszystkiego dzieci nauczą się pod czujnym okiem profesjonalistów. Celem projektu jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia z jednoczesnym rozwijaniem ich kompetencji w zakresie myślenia kreatywnego i krytycznego.

- Problem otyłości wśród polskich dzieci stale się pogłębia. Z badań wynika, że  krytycznym momentem, w którym może pojawić się nadwaga, jest zwykle wiek ok. 11 lat. Dlatego dzieci od najmłodszych lat powinny poznawać nowe smaki i przekonywać się, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i atrakcyjnie podane posiłki. To zaprocentuje w przyszłości – przekonuje  dr Elżbieta Szczepańska z Katedry Dietetyki SUM.

Trudności z rozpoznawaniem podstawowych smaków, takich jak słodki, słony, gorzki czy kwaśny, to tzw. daltonizm smakowy, o którym mówi się stosunkowo rzadko. Podczas warsztatów dzieci mają okazję sprawdzić swoją wrażliwość na smaki i zapachy w profesjonalnej pracowni sensorycznej, która na co dzień służy studentom SUM.

W trakcie warsztatów edukacyjnych poprzez gry i zabawy dydaktyczne, dzieci zapoznają się z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz produktami zalecanymi i przeciwskazanymi  w racjonalnym żywieniu.  Do dyspozycji uczniów będzie także profesjonalnie wyposażona kuchnia. Uczniowie nauczą się rozpoznawać warzywa, poznają smak i zapach ziół, dowiedzą się również jakimi produktami spożywczymi można zastąpić sól i cukier. W czasie zajęć będą mogli wykazać się umiejętnościami i kreatywnością przy przygotowywaniu zdrowych potraw. Elementem końcowym warsztatów będzie degustacja przygotowanych potraw. Nad przebiegiem zajęć czuwać będą  specjaliści z zakresu dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zaplanowany na dwa lata projekt obejmie 280 uczniów z sześciu szkół podstawowych z Siemianowic Śląskich –partnera przedsięwzięcia. Jego realizacja jest możliwa dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Czytaj więcej