News, Kulinaria

Robert Sowa po raz drugi gotował w Ekonomiku

Był m.in. hummus z orzechami nerkowca z pumperniklem oraz z rodzynkami ze smażoną pitą.

Wodzisławski Ekonomik po raz kolejny gościł znakomitych i znanych gości. Tym razem w mury szkoły zawitał Robert Sowa z ekipą. Wizyta odbyła się w ramach serii warsztatów "Przygotowanie do kariery".

W ramach projektu zespół kucharzy pod wodzą Roberta Sowy – kreatora menu największych wydarzeń kulinarnych w Polsce, znanego szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych – odwiedza dwanaście szkół gastronomicznych w kraju. Podczas warsztatów uczniowie doskonalą swoje umiejętności kulinarne, ucząc się zarówno pracy w grupie, jak i rozwijając indywidualne talenty. Najlepszy uczeń z każdej szkoły dostanie bowiem zaproszenie na konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent”, który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie – najważniejszych i największych targów branży HoReCa. Tegoroczną zwyciężczynią konkursu jest Klaudia Kiełkowska właśnie z Zespołu Szkół Ekonomicznych. W jej ślady spróbują pójść kolejni uczniowie Ekonomika.

Robert Sowa w wodzisławskim Ekonomiku:

Odwiedziny Roberta Sowy i jego ekipy były dla społeczności szkolnej sporym wydarzeniem. Już od godzin porannych uczniowie oczekiwali na przybycie mistrza w pełnej gotowości. Nic dziwnego, Robert Sowa to profesjonalista w każdym calu, znany z tego, że jest wymagającym kucharzem, z ogromną wiedzą, ale i potrafiącym zainspirować młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczniowie pod okiem i fachowca, i jego ekipy, przygotowali m.in. hummus z orzechami nerkowca z pumperniklem oraz z rodzynkami ze smażoną pitą, roladki z szynki parmeńskiej, faszerowane suszone pomidory, marynowane oliwki, jabłuszka kaparów, tapenadę z czarnych oliwek, marynowane minikorniszony, marynowanę fetę, filety z kaczki w musztardzie miodowej, duszone śliwki w śliwowicy i przyprawach korzennych, a także deser Pavlovej aromatyzowany imbirem z lodami i malinami z ziarnami granatu z sosem waniliowym

Podczas zajęć restaurator zdradził młodzieży kilka tajników kulinarnych, a także opowiadał o aktualnie obowiązujących trendach w gastronomii. Każdy uczestnik miał też możliwość degustacji przygotowanych potraw. Po każdej turze przyszedł czas na podsumowanie, rozdanie certyfikatów uczestnictwa oraz książek autorstwa gościa, ufundowanych przez sponsora.

foto: ZSE w Wodzisławiu Śl.

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Kongres