Czytasz: Jesień na talerzu. Przepis na zupę krem z dyni

Jesień na talerzu. Przepis na zupę krem z dyni

Dynia jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Dynia jest dobrym źródłem witamin A,C,E i witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Jest bogata w potas, żelazo, calcium, magnez, fosfor, miedź, mangan, sod i cynk. Ma również dużo karotenów, a im więcej, tym intensywniejszy kolor.

Warto dodać, że zupa z dyni zawiera niewiele tłuszczu, białka i węglowodanów. Osoby na diecie mogą jeść zupę z dyni bez ograniczeń. Dynia ma jedynie 30 kcal w 100 g.

Zupa z dyni – przepis

Składniki zupy z dyni:
- dynia,
- 3 marchewki,
- pół niezbyt dużej cukini,
- kilka różyczek brokułu,
- 1 cebula,
- przyprawy (sól, pieprz).


Sposób przygotowania zupy z dyni

Warzywa (dynię, marchew i cukinię) myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy kilka różyczek, umytego brokułu. Całość gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy cebulę - kroimy ją w kostkę i lekko podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Gdy warzywa na zupę z dyni będą już prawie miękkie, dodajemy do nich cebulę. Wszystko razem mieszamy.

Zupę z dyni można dodatkowo zaprawić niewielką ilością śmietany, jeśli ktoś lubi. Dla wyostrzenia smaku dodajemy przyprawy (sól i pieprz). Dodatkowo można dodać tymianek, jednak ta przyprawa nie jest obligatoryjna. Wielkość i ilość dyni celowo nie została podana. Im większa dynia, tym więcej zupy uzyskamy.

Tak więc, wybierając dynię powinniśmy zastanowić się, jak dużo zupy z dyni chcemy uzyskać. Jeżeli chcemy uzyskać zupę krem z dyni - wówczas, gdy zupa będzie już gotowa, możemy całość zmiksować w blenderze.

Smacznego!

Czytaj więcej