Czytasz: Jak udekorować mazurek wielkanocny?

Jak udekorować mazurek wielkanocny?

O tym, jak udekorować mazurek, żeby pięknie prezentował się na stole, podpowiada mistrz cukierniczy, Łukasz Wylenżek.

Mazurek wielkanocny - przepisy

Nie ma wielkanocnego spotkania z rodziną bez mazurka. Tradycyjny mazurek wielkanocny nie tylko zdobywa nasze serca smakiem, ale również przepięknym, często własnoręcznie robionym zdobieniem.

Nazwa mazurek wielkanocny pochodzi prawdopodobnie od słowa “Mazur”, czyli dawnych mieszkańców Mazowsza.

Mazurek wielkanocny wykonany jest zazwyczaj z różnych gatunków ciasta m.in. kruchego, biszkoptowego, czy marcepanowego.

Jednak tyle ile gospodyń w Polsce, tyle przepisów na mazurki wielkanocne.

- Tradycją wielkanocną było tworzenie tzw. kremu szwedzkiego zrobionego z cukru pudru i tłuszczu 100%. Tym się przekładało biszkopty i na górze kładło się krem czekoladowy. W ostatnim czasie trendy się zmieniły. Dziś zazwyczaj robi się mazurki na kruchym cieście. Na górę wylewa się masę kajmakową a brzegi szprycuje się masą z kokosanek - tłumaczy Łukasz Wylenżek, mistrz cukierniczy, członek Sweet Team Poland.

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Z czym go zrobić?

Tradycyjne mazurki wielkanocne można pokryć masą orzechową, migdałową, czy nawet serową. Z wierzchu powinno się je lukrować lub barwić konfiturami, czy bakaliami.

MAZUREK WIELKANOCNY - DEKORACJE

Po upieczeniu spodu do mazurka wielkanocnego oraz nałożeniu ulubionej masy przychodzi czas na dekorację.

- Do tutki wlewamy masę czekoladową i tworzymy bazie. U ich nasady możemy dodać kandyzowane owoce - tłumaczy mistrz cukierniczy.

Zdaniem cukiernika, kiedyś mazurki wielkanocne były przesycone bakaliami. Dziś jednak odchodzi się od tego trendu na rzecz delikatnych ozdób. - Ich mała ilość podkreśla świąteczny klimat ciasta - tłumaczy cukiernik.

Zainspiruj się. Zobacz najpiękniejsze mazurki wielkanocne:


źródło: pinterest.com

Mazurek wielkanocny - przepisy

 

Mazurek wielkanocny chałwowy - przepis

 

 

Składniki na wielkanocny mazurek chałwowy:

Kruche ciasto:
17 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
5 dag cukru
15 dag zimnego masła
1 jajko

Masa chałwowa:
20 dag chałwy waniliowej
10 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (gęstej)
3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
5 dag gorzkiej czekolady
orzechy włoskie (niekoniecznie)

Wielkanocny mazurek chałwowy - przepis:

Kruche ciasto:
Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Potem ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować na placek wielkości troszkę większej niż foremka, przełożyć razem z papierem do prostokątnej foremki 21x25 cm. Brakujące miejsca wylepić palacmi, wylepić też boki na ok. 1 cm wysokości. Spód ciasta ponakłuwać widelcem (boki też ponakłuwałam, dla ozdoby, ale nie jest to konieczne). Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić foremkę z ciastem i piec przez 25 - 28 minut na jasno-złoty kolor (piekłam 28 minut). Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po wystudzeniu ciasto bardzo ostrożnie przenieść na deskę, ponieważ jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy.

Masa chałwowa:
Orzechy włoskie zmielić blenderem (można też drobno pokruszyć, np. wałkiem do ciasta). Dodać chałwę, śmietanę kremówkę i cukier. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę. Następnie masę przełożyć do garnka i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dekoracja:
Kruchy spód posmarować gorącą masą chałwową, wyrównać powierzchnię. Poczekać do lekkiego zastygnięcia. Wierzch udekorować fantazyjnie rozpuszczoną gorzką czekoladą. Można też posypać posiekanymi na kawałeczki orzechami włoskimi. Po zastygnięciu masy i czekolady można już kroić mazurka. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

Smacznego!

Źródło: www.ciasta.net

Mazurek wielkanocny czekoladowy - przepis

Składniki na wielkanocny mazurek czekoladowy:

Ciasto:
20 dag mąki
20 dag masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru

Masa czekoladowa:
Czekolada gorzka
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego

Wielkanocny mazurek czekoladowy - przepis: 

1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach. 2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto. 3. Udekorować dżemem.

Źródło: gotujmy.pl

Mazurek wielkanocny pomarańczowy - przepis


Składniki na wielkanocny mazurek pomarańczowy: 

Ciasto kruche migdałowe

200 g mąki pszennej, tortowej
50 g cukru pudru
50 g mączki ze zmielonych migdałów
1 żółtko jajka, rozmiar L
100 g masła, pokrojonego w kostkę
szczypta soli

Masa marcepanowa na rozetkę

200 g masy marcepanowej
1 białko jajka, rozmiar L
10 ml rumu

Konfitura pomarańczowa

5 średnich pomarańczy, sparzonych, wyszorowanych
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
300 g cukru

Do dekoracji

kandyzowane wiśnie
orzechy
skórka pomarańczowa

Wielkanocny mazurek pomarańczowy - przepis:

Ciasto kruche migdałowe
Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.

Masa marcepanowa na rozetkę
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. Pieczemy w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.

Konfitura pomarańczowa
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy) oraz skórę z pomarańczy. Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę (bez laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.

Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.

Źródło: kuchnialidla.pl

Czytaj więcej