Czytasz: Co zrobić z jajka? Sprawdzone przepisy

Co zrobić z jajka? Sprawdzone przepisy

Wielkanoc to mazurki, babki i jajka. Jajka w żurze, sosie i faszerowane...

Jak tu nie zwariować? A co najważniejsze, jak wykorzystać potencjał jajek i nie zanudzić rodziny oraz gości... Mamy dla was przepisy na pyszne przystawki wielkanocne, które na pewno urozmaicą świąteczne menu. W rolach głównych jajka wielkanocne.

JAJKA WIELKANOCNE: Sprawdzone przepisy na wielkanoc

JAJKA WIELKANOCNE FASZEROWANE PO POLSKU

http://rewiasmakow.pl

JAJKA WIELKANOCNE - Składniki:

8 jajek
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
3 łyżki masła (do smażenia)
3 łyżki tartej bułki (do posypania)
sól, pieprz

JAJKA WIELKANOCNE - Przepis:

  • Jajka ugotować na twardo (włożyć do zimnej osolonej wody i kiedy osiągnie punkt wrzenia gotować jeszcze przez ok. 10 min. ), zalać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Przekroić bardzo ostrym nożem wzdłuż na pół wraz ze skorupką, uważając aby jak najmniej ją uszkodzić. Z tak przygotowanych połówek jaj starannie usunąć łyżeczką żółtka i białka, a następnie bardzo drobno je posiekać.  Do posiekanych jaj dodać śmietanę, pietruszkę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Masą jajeczną napełnić połówki skorupek jaj, po czym posypać bułką tartą. Ułożone farszem do dołu smażyć na rozgrzanym maśle, aż się przyrumienią. Można podawać np. ze smażonymi ziemniakami i sałatą.

 Źródło: http://rewiasmakow.pl

JAJKA WIELKANOCNE ZAPIEKANE W FORMIE NA MUFFINY

http://www.kwestiasmaku.com/

JAJKA WIELKANOCNE - Składniki:

6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej, serrano)
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
6 jajek
Do podania: sól, pieprz, rzeżucha, pieczywo

 

 

JAJKA WIELKANOCNE - Przepis:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki, na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajka. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz. Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą. Można też położyć na liściach sałaty.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/

JAJKA WIELKANOCNE W SOSIE TATARSKIM 

http://www.kuchnia-domowa.pl

JAJKA WIELKANOCNE - Składniki:

6 jajek

Sos tatarski:

2 średnie ogórki konserwowe
mały słoiczek grzybków marynowanych
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
rzodkiewki i koperek do dekoracji
kilka liści zielonej sałaty

 

JAJKA WIELKANOCNE - Przepis:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  • Przygotować sos tatarski. Ogórki i grzybki drobno posiekać, połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem według uznania.
  • Na duży talerz wyłożyć liście sałaty, a następnie jajka, wypukłą stroną do góry. Polać sosem tatarskim. Ozdobić rzodkiewkami i posiekanym koperkiem.

Źródło: http://www.kuchnia-domowa.pl

KOTLECIKI JAJECZNE

http://www.kwestiasmaku.com

Składniki:

5 ugotowanych na twardo jajek
1 jajko surowe
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia

 

 

Przygotowanie:

  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę.
  • Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
  • Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Propozycja podania:

  • Sos musztardowy: 80 ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i szczypta cukru (kremówkę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem, cukrem, podgrzać mieszając bez zagotowywania)
  • Sałatka z rukoli, pomidorków, cebuli i fety z winegretem.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

KREM CHRZANOWY

www.kuchnia-domowa.pl

Składniki:

200g korzenia chrzanu
200g gęstej, kwaśnej śmietany
3 jajka na twardo
2 łyżki majonezu
sok z ½ cytryny
sól, biały pieprz

 

Przygotowanie:

  • Chrzan obrać, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem lub robotem kuchennym. (Ewentualnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
  • Ok. 2/3 chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać 1- 1,5 szklanki wrzątku. Dobrze odcisnąć.
  • Wymieszać z resztą chrzanu i skropić sokiem z cytryny.
    Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krem przełożyć do słoika, zakręcić i przechować do paru dni w lodówce.

Źródło: www.kuchnia-domowa.pl

SMACZNEGO!

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej