News, Komentarz

Ale jaja! Wycofują „3” ze sklepów, tylko po co?

Carrefour wycofuje jajka trójki

Podobno jajka od „szczęśliwych” kur smakują lepiej. To te najdroższe i powszechnie uważane za najzdrowsze. Jajka z chowów ekologicznych i wolnego wybiegu oznaczone są numerami O i 1.

„Nieszczęśliwe” kury, czyli te hodowane w klatkach znoszą jajka oznaczane numerami 2 i 3. Ze sprzedaży najgorszych jaj wycofuje się właśnie Carrefour i Biedronka. Jajka z chowu klatkowego w marce własnej Carrefour znikną z półek do 2020 roku, natomiast jajka od producentów narodowych do roku 2025. Do tego samego roku, najgorszy typ jaj wyeliminuje również Biedronka.

Hotele też nie chcą "trójek"

Z trójek rezygnują też sklepy Lidl, Kaufland, Aldi czy Netto. Najgorszych jajek nie chcą u siebie też niektóre sieci hoteli m.in. Intercontinental i Accor, do której należą Mercure i Orbis. Z hotelowego menu mają one zniknąć do 2020 r.

Carrfur swoją decyzję tłumaczy ochroną dobrostanu zwierząt hodowlanych. I prawdopodobniej faktycznie tylko o to tu chodzi, bo jak zaznacza prof. Jan Jankowski z Wydziału Bioinżynierii Zwierząt na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, różnicy pomiędzy jajkami oznaczanymi numerem 0, 1, 2 czy 3 nie ma żadnej. I mowa tu zarówno o walorach smakowych, jak i wartościach odżywczych.

- Absolutnie żadnej różnicy pomiędzy tymi jajkami nie ma – mówi Jankowski.

Mało tego, jak zaznacza profesor, wycofywane właśnie ze sklepów „trójki” są bardziej... higieniczne! Kura na wolnym wybiegu ma bowiem dużo większy kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Oznacza to, że hodowca nie ma stuprocentowej kontroli nad warunkami sanitarnymi, w których żyje zwierzę.

Degustacja zaskoczyła studentów 

Studenci Uniwersytetu na potrzeby jednej z komercyjnych stacji telewizyjnych uczestniczyli nawet w teście związanym z jajkami właśnie. Po degustacji jaj ekologicznych i z chowu klatkowego okazało się, że lepiej smakują właśnie te drugie. Mało tego, po przebadaniu jaj na Uniwersytecie okazało się, że te z chowu klatkowego miały lepszą jakość odżywczą!

Jeśli ludzie uważają, że jajka droższe są jajkami lepszymi, to dlaczego na tym nie zarobić? - mówi Jankowski.

Jak się więc okazuje, ludzie przepłacają za jajka ze względów humanitarnych. Profesor wyjaśnia jednak, że kura żyjąca w klatce wcale nie musi być nieszczęśliwa. - Taka kura może być nieszczęśliwa, kiedy ktoś ją wypuści z klatki, bo właśnie to nie będzie dla niej naturalne środowisko – podsumowuje Jankowski.

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Europejski Kongres MŚP