7 grudnia 2021

Silesion.PL

serwis informacyjny

W przyszłym tygodniu rusza 29. edycja Europejskich Dni Dziedzictwa

29. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa w woj. śląskim oraz w skali ogólnopolskiej została zaplanowana w dniach 11-12 oraz 18-19 września i zgodnie z decyzją Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu jej hasło przewodnie brzmi: „Smaki Dziedzictwa’’.

Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).

W popularyzację przedsięwzięcia społeczno-edukacyjnego, jakim są EDD, włączyła się Mela Koteluk – wokalistka, autorka tekstów i kompozytorka, która zachęca do udziału w EDD poprzez spot radiowy.

Zwijamy precle, pleciemy chałki, lepimy pierogi i kulamy gumiklyjzy, bo jak mawia przysłowie przez żołądek do serca, a mamy nadzieje, niemal pewność, że my Polacy kochamy nie tylko jedzenia, ale również kulturę. Posiłek to nie tylko poszczególne produkt, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Niech ta edycja przypomni nam o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej która ukazuje naszą różnorodność, a równocześnie jednoczy.

Słuchając podcastu „Smaki dziedzictwa wg Roberta Makłowicza” przenosimy się w świat tradycyjnych smaków i wspomnień autora – historyka i autorytetu kulinarnego.

Jarosław Uściński – szef kuchni z 30-letnim doświadczeniem – zaprasza na EDD w spocie audiowizualnym oraz gotując regionalne potrawy z różnych zakątków Polski na planie programu „Pytanie na śniadanie”.

Szczegółowy program wydarzeń dostępny w kalendarium na stronie: https://edd.nid.pl/wydarzenia/

Copyright © 2016-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. | Silesion dla Śląska.