Nowe badanie sugeruje kolejną korzyść zdrowotną płynącą z picia kawy
Picie kawy wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych , od zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia po mniejsze ryzyko choroby Parkinsona .
Nowe badania opublikowane w tym tygodniu wskazują na inne, sugerując, że osoby pijące codziennie kawę mają mniejsze ryzyko rozwoju i śmierci z powodu choroby wątroby.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMC Public Health przeanalizowano dane od ponad 495 000 osób w Wielkiej Brytanii na przestrzeni 10 lat. Śledzili, u których osób rozwinęła się przewlekła choroba wątroby i związane z nią schorzenia, które budzą coraz większe obawy na całym świecie.
W porównaniu z osobami, które nie piją kawy, osoby pijące kawę miały o 21% mniejsze ryzyko przewlekłej choroby wątroby i 20% mniejsze ryzyko przewlekłej lub stłuszczeniowej choroby wątroby. Byli również znacznie mniej narażeni na śmierć z powodu przewlekłej choroby wątroby, jeśli ją zachorowali.
„Kawa jest szeroko dostępna, a korzyści, które widzimy w naszym badaniu, mogą oznaczać, że może oferować potencjalne leczenie zapobiegawcze przewlekłej choroby wątroby” – zauważyli autorzy badania w komunikacie prasowym .
Choroby wątroby to poważny problem zdrowotny na całym świecie – szczególnie w krajach o niskich dochodach – który nasilił się w ciągu ostatnich trzech dekad . Szacunki sugerują, że 1 na 10 Amerykanów ma jakąś formę choroby wątroby; istnieje ponad 100 różnych rodzajów schorzeń. Potencjalne przyczyny chorób wątroby to wirusy, genetyka, reakcje na leki, nadmierne spożywanie alkoholu lub ich kombinacje.
W nowym badaniu korzyści zdrowotne kawy związane z wątrobą okazały się największe u osób, które piły kawę mieloną, a nie rozpuszczalną. Kawa mielona ma wyższy poziom kahweolu i kafestolu , dwóch związków chemicznych, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwzapalne. Ale ogólnie rzecz biorąc, eksperci wciąż próbują dokładnie zrozumieć, dlaczego kawa ma korzyści dla organizmu. Badania często skupiają się na roli związków roślinnych zwanych polifenolami, w które bogate są ziarna kawy .
Obecne badanie zawiera zastrzeżenia. Naukowcy zauważają, że uczestnicy byli głównie biali i pochodzili z wyższych środowisk społeczno-ekonomicznych, dlatego ważne jest, aby zachować ostrożność podczas ekstrapolacji tych wyników na szerszą publiczność.
Ogólnie rzecz biorąc, eksperci ostrzegają przed podejmowaniem badań takich jak to – lub jakichkolwiek innych badań nad korzyściami zdrowotnymi kawy – aby oznaczać, że powinieneś pić kawę, jeśli jeszcze nią nie jesteś. Spożywanie kawy ma potencjalne wady i zalety, w tym zaburzenia snu i zgagę.
Aby zapobiec chorobom wątroby , ważne jest również regularne ćwiczenia, zbilansowana dieta i ograniczenie spożycia alkoholu. Ważne jest również dokładne przestrzeganie instrukcji dotyczących leków i przyjmowanie ich tylko wtedy, gdy ich potrzebujesz.
Ogólnie rzecz biorąc, biorąc pod uwagę, że miliony ludzi piją już kawę każdego dnia – a jeszcze kilka lat temu wiele osób obawiało się, że jest to potencjalny czynnik rakotwórczy – nowe badanie to dobra wiadomość. Jeśli chcesz zmaksymalizować potencjalne korzyści zdrowotne kawy, staraj się nie pić więcej niż 400 miligramów kofeiny dziennie (czyli maksymalnie cztery filiżanki kawy) i uważaj na wypełniacze (takie jak cukier i syrop).
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).