Silesion.PL

serwis informacyjny

Międzynarodowy Dzień Sushi – japońska kuchnia zdobyła podniebienia Polaków

Międzynarodowy Dzień Sushi – japońska kuchnia zdobyła podniebienia Polaków

761 zł – tyle wyniosło najdroższe zamówienie na sushi w Glovo w 2022 r.

● Warszawa jest na 7. miejscu pod względem liczby zamówień sushi wśród miast ze wszystkich 25 krajów, w których aktywne jest Glovo. Na 12. miejscu uplasował się Kraków, a na 14. Łódź.

● Rośnie zainteresowanie sushi w mniejszych miastach – w ciągu 12 miesięcy w Piotrkowie Trybunalskim nastąpił wzrost zamówionych sushi o 970%, w Piasecznie o 845%, a w Rybniku o 608%!

● Najpopularniejszy rodzaj sushi w Polsce to maki (prawie 90% wszystkich zamówień), futomaki i hosomaki

● Największy wielbiciel sushi zamówił je aż 511 razy w ciągu 12 miesięcy!

Sushi to najpopularniejsze danie kuchni japońskiej znane i lubiane niemal na całym świecie. Jest idealną, pożywną przekąską na letnie dni. Musi być coś w tym daniu niezwykłego, skoro w 2022 roku jeden z użytkowników aplikacji Glovo zamówił je 511 razy! Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada na 18 czerwca, warto nie tylko zamówić sushi, ale i sprawdzić, czy wiemy o tym daniu wszystko.

Pierwsze informacje na temat Sushi pochodzą z okresu Heian (794-1185) kiedy to sushi było przekąską w postaci sfermentowanej ryby, otoczonej ryżem, który miał właściwości konserwujące. Między XVII a XIX wiekiem danie ewoluowało i przybrało formę podobną do tej, jaką znamy dzisiaj. Po II wojnie światowej sushi zaczęło zyskiwać popularność za granicą, co ułatwiły nowe technologie – można je było zamrozić i eksportować.

ABC sushi

Sushi składa się głównie z gotowanego lub surowego ryżu, skropionego octem ryżowym i formowanego w różne kształty. Do ryżu dodaje się dodatki w postaci warzyw, ryb i owoców morza. W zależności od dobranych składników może mieć różne wartości odżywcze, ale dobrze skomponowane może dostarczyć np. zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, białko i niektóre witaminy i minerały.

Jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi jest klasyczne nigiri, które składa się z delikatnie ugniecionego kawałka ryżu, na którym umieszcza się plaster surowej ryby, często pomiędzy tymi dwoma składnikami znajduje się odrobinę wasabi, czyli zielony, pikantny sos przygotowywany z korzenia wasabi.

Innym bardzo popularnym rodzajem sushi są maki. Jest to rolka sushi, w której ryż i nadzienie są zawinięte wewnątrz nori, czyli suszonego wodorostu, a następnie krojone na mniejsze kawałki. Istnieje wiele różnych wariantów, takich jak California Roll (w środku oprócz ryżu, znajduje się paluszek krabowy, awokado, ogórek i czasami ikra) czy Spicy Tuna Roll (wewnątrz znajduje się pikantne nadzienie z tartego tuńczyka wymieszanego z sosem chili). Dostępne są także sushi w tempurze czy z tak niekonwencjonalnymi dodatkami jak mango, truskawki, a nawet Nutella. Popularność diety roślinnej sprawia, że popularne są także opcje wegetariańskie i wegańskie.

Sushi spożywa się pałeczkami, oprócz rolek do zestawu dodawany jest marynowany imbir, który ma oczyścić podniebienie i przygotować je tym samym na kolejne smaki. Następnie, według preferencji, możemy nałożyć wasabi na sushi lub, jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami albo wiemy, że wasabi jest już w środku, możemy je pominąć. Na końcu, rolkę delikatnie moczymy w sosie sojowym i delektujemy się jego smakiem.

Sushi na polskich stołach

Sushi zaczęło pojawiać się w Polsce w latach 90. XX wieku i stopniowo zaczęło cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. To najpopularniejsze japońskie danie dość szybko na dobre wpisało się w gusta kulinarne Polaków. W 2022 roku Glovo zrealizowało ponad pół miliona zamówień sushi, co w porównaniu do 2021 roku daje 40% wzrost. Najwięcej zamawiają Warszawianie (najdroższe zamówienie 761 zł), Krakowianie i Łodzianie. Co ciekawe, Warszawa jest na 7. miejscu pod względem liczby zamówień wśród wszystkich 25 krajów, w których aktywne jest Glovo.

Ale sushi popularne jest także w mniejszych miejscowościach. Najnowsze dane pokazują, że w porównaniu z poprzednim rokiem, w 2023 w Piotrkowie Trybunalskim nastąpił wzrost zamówionych sushi o 970%, w Piasecznie o 845%, a w Rybniku o 608%! Uwielbiamy Maki, Futomaki i Hosomaki.

Udaj się w smakową podróż do Japonii! Współpracujące z Glovo „suszarnie” posiadają wiele wariantów tego dania w swojej ofercie, które możesz zamawiać na co dzień, a nie tylko od święta. Daj się zaskoczyć różnym smakom i wybierz swoje ulubione rolki!

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024