Silesion.PL

serwis informacyjny

Czy lepiej pić kawę rano czy po południu do pracy?

Czy lepiej pic kawe rano czy po poludniu do pracy

Czy lepiej pic kawe rano czy po poludniu do pracy

Ci, którzy polegają na kawie, aby zachować czujność w pracy, doskonale znają jej zalety. Kawa stymuluje układ nerwowy organizmu , pomagając nam się lepiej skoncentrować i przyspieszyć czas reakcji.

Oczywiście są też wady. Ci, którzy spożywają dużo kofeiny, mogą również odczuwać negatywne skutki uboczne, w tym chaotyczny przepływ myśli i mowy, drgania mięśni, nudności, niepokój i bezsenność .

Wiemy jednak, że czujność po filiżance kawy może trwać średnio do sześciu godzin . Dlatego też liczy się czas. Więc kiedy jest najlepsza pora dnia na wypicie kawy, jeśli chcesz uzyskać najlepszy możliwy impuls w pracy? Oto, co mówią naukowcy i dietetycy:

Twój idealny czas może zależeć od Twojego wieku…

Zmęczonym młodym dorosłym poranna kawa może pomóc w poprawie wydajności. Jedno z badań opublikowanych w 2016 r. dotyczyło studentów, którzy regularnie pili kawę. Naukowcy przetestowali je na egzaminach pamięciowych o 6 rano i 14 po południu i odkryli, że ci, którym podano kawę przed porannymi egzaminami, wykazali lepszą wydajność. Ci, którym podawano kawę przed popołudniowymi testami, nie.

Ale nie przekreślaj korzyści płynących z popołudniowej kawy. Starsi dorośli mają tendencję do odczuwania spadku wydajności pamięci od rana do popołudnia, ale badanie z 2002 roku przeprowadzone na osobach powyżej 65 roku życia wykazało, że jedna filiżanka kawy, wypijana 30 minut przed badaniem, całkowicie zniwelowała ten spadek.

…ale zależy to również od konkretnej biologii twojego ciała.

Kofeina w kawie zaczyna działać wkrótce po spożyciu, więc zastanów się, kiedy musisz być najbardziej „obudzony”, zanim wypijesz filiżankę.

„Jeśli jesteś osobą, która ma średnią tolerancję na kofeinę, to po wypiciu kawy, czy to rano, czy po południu, powinieneś czuć się bardziej czujny i skoncentrowany przez następne do sześciu godzin” – powiedziała Tamar Samuels, zarejestrowana dietetyk i współpracownik. -założyciel firmy Culina Health . „Możesz podejść strategicznie, kiedy masz kofeinę, w zależności od tego, kiedy musisz czuć się najbardziej czujny w ciągu dnia”.

To, jak kawa ostatecznie sprawia, że ​​czujesz się podczas pracy, zależy od Twojej biologii.

„Uczymy się, że każda komórka naszego ciała ma swój własny zegar biologiczny. Jeśli używasz kofeiny… aby obudzić swój mózg, niekoniecznie oznacza to, że reszta twojego ciała znajduje się w tej samej strefie czasowej. Możesz być na nogach, ale możesz czuć się ospały – powiedział Zhaoping Li, profesor medycyny i szef wydziału żywienia klinicznego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles. „Jak nasz organizm reaguje na jedzenie, składniki odżywcze, w tym kofeinę, jest bardzo zmienny. Każda osoba może mieć swoje ulubione miejsce”.

Li powiedział, że nie ma jednoznacznych badań, czy poranna czy popołudniowa kawa jest najlepsza dla wszystkich profesjonalistów. „Staramy się traktować wszystkich w pewnym sensie tak samo, ale tak nie jest”, powiedziała, zauważając, że wiek, pochodzenie etniczne i kultura mogą mieć wpływ na to, która pora dnia jest dla Ciebie najlepsza do picia kawy w celu wykonywania pracy.

„To sprawia, że ​​konsumenci są bardzo mylący, więc najlepszą radą, jaką daję moim pacjentom, jest wypróbowanie tego, co jest dla Ciebie najlepsze” – powiedziała.

Aby to zrobić, Li sugeruje picie kawy o różnych porach dnia pracy i sprawdzanie, jak się czujesz. Powiedziała, że ​​jeśli w ogóle nic nie czujesz, być może będziesz musiał spróbować w innym czasie lub w innym czasie z przyjmowanymi lekami.

Ale jeśli odczuwasz kołatanie serca, bezsenność lub roztrzęsiony niepokój, jesteś szczególnie wrażliwy na kofeinę lub nie planujesz jechać na noc, nie pij kawy zbyt późno w pracy.

„Zasadniczo im bliżej konsumpcji, tym bardziej będziesz czujny i skupiony” – powiedział Samuels. „Ludzie, którzy są bardziej wrażliwi na działanie kofeiny, powinni ograniczyć jej spożycie do rana, aby zapobiec zaburzeniom snu, lękowi, szybkiemu tętnu i innym objawom zbyt dużej ilości kofeiny”.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024