Silesion.PL

serwis informacyjny

Chleb nadal powszedni czy już towar luksusowy? Oto realne podwyżki cen pieczywa

chleb bochenek

chleb bochenek

2022 rok mija pod znakiem nieustannych podwyżek cen większości produktów. Jak pokazuje badanie ekspertów aplikacji PanParagon skutki inflacji daje się mocno odczuć także w przypadku chleba. O ile podrożało pieczywo na przestrzeni ostatnich trzech lat? Ceny przyprawiają o zawrót głowy!

Trudno wyobrazić sobie polskie gospodarstwo domowe bez chleba czy bułki na stole. Niestety, inflacja odbiła się rykoszetem również na cenach pieczywa. Zmiany w kosztach tak podstawowego produktu spożywczego odczuć może już każdy konsument. W ciągu ostatnich trzech lat jeden z najpopularniejszych rodzajów chleba podrożał o kilka złotych.

– PanParagon to aplikacja zakupowa, której sztandarową funkcją jest przechowywanie paragonów w formie elektronicznej. Dzięki temu, na podstawie anonimowych danych możemy m.in. sprawdzać jak zmieniają się ceny poszczególnych produktów na przestrzeni lat. W najnowszej analizie przyjrzeliśmy się kosztom najbardziej podstawowego artykułu spożywczego, jakim jest chleb. W celu uzyskania rzetelnych informacji wytypowaliśmy konkretne rodzaje pieczywa i sprawdziliśmy ich średnie ceny w sierpniu 2020,2021,2022. W badaniu ujęliśmy kilkaset tysięcy paragonów – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon do przechowywania dowodów zakupu i kontrolowania wydatków.

Jaką zatem transformację cenową przeszły ceny pieczywa w ciągu ostatnich lat?

Zwykły chleb a największa podwyżka

Miłośnicy pszenno-żytniego chleba z chrupiącą skórką muszą liczyć się z niemałym wzrostem kosztów za swój ulubiony przysmak. To właśnie zwykły chleb podrożał najbardziej spośród wszystkich rodzajów pieczywa ujętych w badaniu. W sierpniu 2020 roku kilogram takiego chleba kosztował średnio 5,71 zł, natomiast w tym roku cena sięga już 9,59 zł. To stanowi 3,88 zł różnicy!

Niemniejszy szok cenowy przeżyją konsumenci kupujący chleb żytni. W ciągu ostatnich lat ten typ pieczywa podrożał średnio o 3,85 zł. Chleb razowy również znalazł się w ścisłej czołówce największych podwyżek cenowych pieczywa. W stosunku do 2020 w bieżącym roku przyszło nam zapłacić o 3,21 zł więcej za 1 kg tego produktu. Na tym jednak wzrost cen się nie kończy.

Bułka bardziej powszednia niż chleb?

Tuż poza niechlubnym podium znalazł się chleb orkiszowy, którego podwyżka w tym roku w porównaniu do 2020 roku wyniosła średnio o 2,31 zł. Lekko nie mają też konsumenci pieczywa tostowego. Za kilogram tego typu chleba w tym roku zapłacimy więcej o 1,88 zł. Natomiast o około o 1,68 zł podrożał kilogram chleba wiejskiego.

W analizie ekspertów znalazła się również bagietka oraz kajzerka. W porównaniu z chlebem, bułki te podrożały znacznie mniej: odpowiednio o 41 i 8 groszy.

Nasze badanie nie pozostawia żadnych wątpliwości. Za chleb w tym roku przyszło nam słono zapłacić. W ciągu ostatnich trzech lat ceny ujętych w analizie rodzajów pieczywa wzrosły średnio o 44 proc. – podsumowuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Co więcej, to już kolejne nasze porównanie cenowe, w którym widoczne są kilkuzłotowe podwyżki – dodaje.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024