Silesion.PL

serwis informacyjny

Thermomix: Przepis na spokojne Boże Narodzenie

„Do świąt jeszcze daleko” – powtarza rok w rok niejedna zapracowana pani domu. Nagle okazuje się, że Wigilia za kilka dni, dom nieposprzątany, prezenty niekupione, a z tradycyjnych, dwunastu dań w szafce jest tylko barszcz z kartonu. Przedświąteczne przygotowania nie musza tak wyglądać. Wystarczy mieć dobry plan i wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® TM6, by samemu przygotować kolację wigilijną bez zbędnych nerwów.

Rozłóż siły

Nie oszukujmy się – na dzień przed Wigilią nie przygotujemy całej wieczerzy dla kilkunastu osób, złożonej z dwunastu dań. Przyrządzenie większości wigilijnych dań jest czasochłonne. Dlatego świąteczne menu warto jest zaplanować jak najwcześniej. Już na tym etapie przygotowań przydatna będzie platforma z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®. Znajdziemy na niej inspiracje na świąteczne potrawy, a wśród nich kolejną, czwartą już odsłonę kolekcji „Boże Narodzenie z urządzeniem Thermomix®”, zawierającą 12 przepisów na świąteczne potrawy. Przygotowując święta z tą kolekcją nie ma konieczności wertowania stosu książek kucharskich – wszystkie przepisy mamy w jednym miejscu. Kiedy zdecydujemy już które dania z kolekcji ugotujemy, dzięki funkcji planowania, dostępnej na platformie Cookidoo®, w mgnieniu okna stworzymy całą listę świątecznych zakupów. Wybrane przepisy wystarczy przeciągnąć do menu tygodniowego. W ten sposób zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze – z tak dokładnie przygotowaną listą zakupów łatwiej będzie nam ustrzec się przed zakupem nieplanowanych produktów, które szczególnie przed świętami będą kusić na sklepowych półkach. Nowością dodaną do urządzenia jest funkcja skalowania przepisów – od teraz dostosujemy porcje dań do liczby gości zasiadających przy stole.

Przygotuj prezenty własnoręcznie, czyli słodkie DIY (Do It Yourself)

Jeśli dobrze zaplanujemy świąteczne przygotowania bez problemu wygospodarujemy czas na własnoręczne upichcenie słodkich prezentów dla najbliższych. Źródłem inspiracji może być ponownie Cookidoo®, gdzie znajduje się cała masa przepisów na ciasteczka, przetwory czy inne słodkości, które można przygotować w mgnieniu oka, a następnie zapakować w ozdobne pudełko, papier lub zawekować. Naszym słodkim prezentom nadamy wyjątkowego charakteru ozdabiając je własnoręcznie przygotowanymi etykietami połączonymi z życzeniami.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Bakłażany po kaszubsku

(TM6, TM5)

 3 godz. 45 min

15 min  Średni  10 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1287 kJ, Wartość kaloryczna 307 kcal, Białko 2 g, Węglowodany 13 g, Tłuszcz 28 g, Sód 396 mg, Tłuszcze nasycone 1.7 g, Błonnik 3.7 g

Składniki

3 bakłażany, średnie, ok. 350 g każdy
20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania
¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
250 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
30 g rodzynek
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
8 liście laurowe, suszone
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
100 g koncentratu pomidorowego
10 g octu balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
½ łyżeczki majeranku, suszonego
60 g wody
olej lniany, do zalania lub olej rzepakowy, od zalania
1-2 łyżki ziaren gorczycy


Przydatne przybory kuchenne

blacha i papier do pieczenia, pędzelek kuchenny


Części urządzenia Thermomix

koszyczek

Sprzęt kuchenny

piekarnik, szklany pojemnik

Przygotowanie


1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry bakłażanów smarować z jednej strony kolejno olejem za pomocą pędzelka, oprószyć obficie solą i układać natłuszczoną stroną ku dołowi na przygotowanej blasze (plastry mogą na siebie lekko nachodzić), następnie za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć obficie solą z drugiej strony. Piec 15-20 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie.

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać 20 g oleju rzepakowego, rodzynki, goździki, ziele angielskie, 4 liście laurowe, ¼ łyżeczki soli i pieprz, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.

3. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, cynamon, majeranek i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 10 min/120°C//obr. 1. Ostrożnie usunąć goździki, ziele angielskie i liście laurowe.

4. Upieczone bakłażany odstawić do lekkiego ostygnięcia na ok. 15 min. Na każdy plaster bakłażana nałożyć łyżkę przygotowanego farszu, następnie zawinąć w rulon i układać ciasno w szklanym pojemniku. Na wierzchu ułożyć 4 liście laurowe, posypać gorczycą, następnie zalać olejem lnianym tak, by składniki były przykryte. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. (patrz wskazówka). Bakłażany po kaszubsku podawać jako przekąskę.

Wskazówka

  • Bakłażany po kaszubsku można podawać po ok. 3 godz. schładzania w lodówce, lecz im dłużej będą się marynować, tym ich smak będzie wyraźniejszy. Można je przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

0 0 Głosowania
Ocena artykułu

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Prosimy o komentarz.x