Polacy kochają pizzę coraz bardziej. Zamówili w Glovo prawie 2 miliony pizz w ciągu roku
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jej historia sięga starożytnej Grecji, gdzie wykonywano placki z mąki, oliwy i soli. W XVI wieku w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory. Dopiero, gdy w XIX w. królowa Margherita di Savoia uznała placek z serem, mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zdobyła prawdziwe uznanie. Do dzisiaj pizza Margherita symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi – biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory.
- W ciągu ostatniego roku Polacy zamówili prawie 2 miliony pizz przez Glovo
- Najpopularniejsze w Polsce jest Margarita. Tuż za nią plasuje się też Pepperoni i Capriciosa
- Najdroższa pizza na świecie kosztuje prawdopodobnie ok. 12.000 dolarów. Jej twórcą jest Renato Viola, jeden z najlepszych włoskich mistrzów pizzy. Serwowana z 3 różnymi rodzajami kawioru i homarem
- Warszawa jest pizzożerna i zajmuje wysokie 11. miejsce ze wszystkich miast Glovo w 25 krajach pod względem liczby zamówionych pizz
- Pierwsze włoskie miasto jest dopiero na 4. miejscu – Mediolan. W top 3 znajdują się Bukareszt, Barcelona oraz Madryt
- 260 pizz w ciągu roku zamówił największy fan tego dania w Polsce
- Najwięcej pizzy zamawiamy w niedzielę
- Kreska Mąki ogłasza walentynkowy konkurs na Pizze w kształcie serca
Pizza w Polsce pojawiła się jeszcze przed II wojną światową. Była to jednak zgoła inna pizza niż ta, którą znamy dzisiaj. Wykonana była z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów. Prawdziwa pizza pojawiła się w Polsce dopiero w latach 50-tych XX wieku. To właśnie wtedy w Warszawie powstała pierwsza prawdziwa pizzeria w Polsce.
Dlaczego Polacy pokochali zamawianie pizzy?
W ciągu ostatniego roku Polacy zamówili prawie 2 miliony pizz przez aplikację Glovo, a największy fan zamówił ich aż 260. Według badania przeprowadzonego przez PBS, 73% Polaków w wieku 18-44 wskazuje kuchnię włoską jako ulubioną, a 70% spośród nich wymienia pizzę jako najlepsze danie. Dodatkowo, według badań Instytutu Badań Pollster, co trzeci mieszkaniec Polski je pizzę przynajmniej raz w miesiącu.
– Dlaczego Polacy kochają pizzę i co zrobić, żeby smakowała u nas tak samo, jak we Włoszech? Pizza jest daniem uniwersalnym, gdzie każdy znajdzie dla siebie idealną kompozycję składników. Aby było jak w Italii, najważniejszy jest produkt wysokiej jakości sprowadzany z Włoch oraz pasja i miłość wkładana do przygotowania każdej pizzy – komentuje Martyna Broda, Manager Placek Wolnica.
O Glovo
Glovo to pionierska aplikacja delivery, łącząca klientów z restauracjami, aptekami, sklepami spożywczymi i punktami partnerskimi. Usługa “anything” pozwala użytkownikom zamówić w danym mieście wszystko, na co mają ochotę. Założone w 2015 roku w Barcelonie firma Glovo jest pierwszą firmą technologiczną, zorientowaną na wpływ, działającą na 25 rynkach i w ponad 1300 miastach w Europie Południowej, Azji Środkowej i Afryce. Więcej informacji o Glovo można znaleźć na stronie: about.glovoapp.com
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).