Idealny na zimowe wieczory. Jaki jest najlepszy grzaniec?
Wraz z nadejściem zimowych, mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.
Jakich składników potrzebujesz?
Dziergane swetry i grube wełniane skarpety to o tej porze roku codzienność. Staramy ogrzać się i otulić na wszelkie możliwe sposoby. Pomóc może też w tym gorący, aromatyczny napar lub grzaniec. Domowe wywary z ziół, słodkie napoje na bazie mleka, kompoty i inne napoje serwowane na ciepło wzmocnią Twój organizm i jednocześnie umilą mroźny wieczór. W doborze składników ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. W kuchni z pewnością masz wiele cudownych produktów, z których możesz przygotować napój. A nie potrzeba wiele! Wzmocnij się parującym kubkiem naparu z imbiru, w ciągu dnia dodaj sobie energii zalanymi wrzątkiem cytrusami, a wieczorem rozgrzej się popijając jabłkowo-cynamonowy grzaniec, który smakuje jak szarlotka!
Również w opcji z procentami
Aby spędzić miły, relaksujący wieczór z przyjaciółmi lub w pojedynkę, możesz też sięgnąć po opcje na bazie alkoholu. Dla wielu, nieodłącznym elementem zimy jest grzane wino lub inny alkohol, np. piwo lub cydr, który świetnie smakuje z dodatkiem wkrojonych jabłek. W różnych częściach Europy popularne są inne rodzaje grzanego wina. U naszych zachodnich sąsiadów, Niemców pija się Glühwein, a przygotowuje się go na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. W Anglii na każdym rogu natkniesz się na Mulled Wine, a Skandynawowie z rozkoszą popijają tzw. Glögg – grzane wino, które podaje się z rodzynkami i migdałami, nierzadko z dodatkiem wódki lub brandy.
W czym podawać?
Jakie naczynia najlepiej sprawdzą się do podawania grzańców? Najlepsze będą kubki lub kufle wykonane z grubego szkła lub ceramiki, które są odporne na wysokie temperatury i przede wszystkim wygodne do trzymania. Zwróć więc uwagę na ich kształt i wybierz taki, który jest najbardziej praktyczny i komfortowy w użytkowaniu. Koniecznie zwróć uwagę, czy dane naczynie można myć w zmywarce. Przyprawy korzenne dodawane do naparów i samo czerwone wino mogą pozostawiać zacieki i przebarwienia, które najłatwiej doczyści właśnie zmywarka.
Cała masa przepisów na grzańce alkoholowe i bezalkoholowe znajduje się na platformie z przepisami na urządzenia Thermomix® – Cookidoo®. Z pomocą urządzenia TM6 jeszcze szybciej przyszykujesz ulubione napoje, a także łatwo dopasujesz ich ilość. Niewątpliwym plusem jest też opcja podgrzania napoju do pożądanej temperatury.
Gorąca herbata z mlekiem po malezyjsku
(TM6, TM5)
Składniki
4 łyżki herbaty czarnej liściastej lub 8-10 torebek czarnej herbaty (patrz wskazówka)
1000 g wody
150-230 g mleka skondensowanego, słodzonego
120 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
cynamon, mielony, do oprószenia (opcjonalnie)
Przydatne przybory kuchenne
sitko o drobnych oczkach, dzbanek, 4 szklanki
Części urządzenia Thermomix
miarka
Sprzęt kuchenny
Brak informacji
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
- Do naczynia miksującego wsypać herbatę, dodać wodę, podgrzewać 7 min/90°C//obr. 1. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do dzbanka. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać zaparzoną herbatę, mleko skondensowane słodzone i mleko skondensowane niesłodzone, zmiksować 15 s/obr. 8. Przelać do 4 szklanek. Gorącą herbatę z mlekiem po malezyjsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną cynamonem.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
- Zalać herbatę w dzbanku wodą o temperaturze 90°C. Zaparzać ją przez około 7 minut.
- W kielichu blendera zblendować zaparzoną herbatę, mleko skondensowane słodzone i mleko skondensowane niesłodzone. Przelać do 4 szklanek. Gorącą herbatę z mlekiem po malezyjsku Gorącą herbatę z mlekiem po malezyjsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną cynamonem.
Wskazówka
– Tradycyjna herbata z mlekiem po malezyjsku przygotowywana jest na bazie mocnego naparu. Ilość herbaty liściastej lub torebek herbaty można zmniejszyć, dostosowując moc naparu do indywidualnych preferencji. Przez włożeniem torebek herbaty do naczynia miksującego, należy usunąć z nich nitki.
– Przepis „Słodzone mleko zagęszczone” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Informacja o potrawie
Gorąca herbata z mlekiem (teh tarik) uważana jest za narodowy napój Malezji. Jej nazwa oznacza dosłownie „przelewana herbata”, ponieważ charakterystyczna pianka powstaje dzięki wielokrotnemu przelewaniu napoju z jednego naczynia do drugiego. Uliczni sprzedawcy tego napoju potrafią robić to w bardzo spektakularny sposób.
Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).