Japonski omlet z kapusta okonomiyaki
Kuchnia azjatycka zachwyca niestandardowymi połączeniami smaków, orientalnymi dodatkami i bogactwem kolorów. Co jeszcze sprawia, że jest tak popularna w różnych zakątkach świata? Odkryj z nami dania, dzięki którym przeniesiesz się na Daleki Wschód. Gwarantujemy, że ta podróż będzie dla Ciebie niezwykle fascynująca!
W ostatnim czasie kuchnia azjatycka podbija serca coraz większej liczby osób. I nic dziwnego! W jej przygotowaniu specjalną wagę przykłada się do harmonii i odpowiedniego dobrania składników. Ta dbałość o szczegóły i estetyczny sposób podawania dań sprawia, że można przenieść się w najdalsze rejony Azji raptem w jedno popołudnie. Samo pojęcie „kuchnia azjatycka” jest bardzo szerokie i nie powinniśmy używać go w liczbie pojedynczej. Korea, Japonia, Tajlandia czy Indie – każde z tych miejsc ma swoje smaki, tradycje ważne dla regionów, własne zapachy i potrawy. Każda z odmian kuchni dostarcza pełen wachlarz odrębnych doznań kulinarnych. To, co może je łączyć to powszechnie używane produkty, takie jak owoce morza, ryż lub cienki makaron, np. sojowy, sos sojowy, tofu. Czynnikiem, który najbardziej podkręca smak, są oczywiście przyprawy – liście limonki kafir, papryka gochugaru, kolendra, czy imbir.
W dosłownym tłumaczeniu „okonomiyaki” oznacza proste „smaż, co lubisz/chcesz”. Nie będzie tu jednak konkretnego przepisu. Całość można porównać do swego rodzaju azjatyckiej… pizzy! Podstawą jest smażony na rozgrzanej patelni lub blasze mączno-jajeczny placek, na wierzch którego można wyłożyć dowolne dodatki. Dzięki niezliczonym modyfikacjom danie na stałe wpisało się w narodowe menu. Historia placków sięga XVI w., zaś przełom w popularności tego dania przypadł na 1923 r. Po wielkim trzęsieniu ziemi w Kanto brakowało żywności w tym głównie ważnego dla Japończyków ryżu. Wtedy to placki okonomiyaki stały się odrębnym posiłkiem (wcześniej uchodziły za przekąskę). Najczęściej wykorzystywane dodatki to drobno siekana kapusta, cebula lub mięso.
Można je kupić na licznych targowiskach i straganach, ale też praktycznie w każdej restauracji. Danie jest na tyle uniwersalne, że jest dostępne zarówno na ulicznych stoiskach, jak i w wyrafinowanych knajpach. Mowa o gotowanych na parze, mięciutkich bułeczkach wypełnionych nadzieniem. Na ogół jest to wieprzowina, owoce morza, nasiona lotosu lub farsz z fasoli. Ponoć Chińczycy zajadają się tym przysmakiem od przeszło 2 tysięcy lat. Obecnie baozi cieszą się popularnością niemal w całej Azji. Te dość spore bułeczki (o średnicy ok. 10 cm) zwykle jada się na śniadanie, często z dodatkiem sosu sojowego lub pasty chili. Od naszych rodzimych pierogów odróżnia je sposób przygotowania, gotuje się je bowiem na parze. W baozi najważniejsze jest wyrobienie ciasta, które powinno być elastyczne i delikatne. Do naszykowania można użyć orientalnej mąki, dostępnej w wyspecjalizowanych sklepach, ale sprawdzi się też klasyczna mąka pszenna, którą uprzednio należy przesiać.
To nic innego jak sfermentowane lub kiszone warzywa z przewagą kapusty pekińskiej. Kimchi to niemalże symbol kuchni koreańskiej, który świetnie smakuje i wyostrza smak potraw. Jest też cenione za swoją niskokaloryczność (ok. 40 kcal w 150 g!) oraz wysoką zawartość witamin A i C. Warto też dodać, że tak przygotowane warzywa obniżają poziom cholesterolu we krwi. Można je jeść na zimno i na ciepło, osobno lub jako dodatek do dań. Działa przeciwstarzeniowo, a niektórzy wierzą, że polepsza nawet wygląd. Kiszona kapusta kimchi zawiera ponad 30 aminokwasów. To prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu!
Te i inne przepisy na dania kuchni azjatyckiej znajdziesz na platformie z przepisami Cookidoo® na urządzenia Thermomix®. 7 lipca miała premierę specjalna, dedykowana Azjii kolekcja. Dzięki niej możesz przygotować nawet 3-daniowe menu: np. pikantną zupę imbirowo-limonkową z wędzonym tofu, kalafior Kung Pao z sezamową surówką z marchewki. Obiad lub kolację uzupełni orientalny deser – cytrynowy sernik japoński.
Thermomix® to jedno z najbardziej wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych na świecie. Na co dzień korzystają z niego także szefowie kuchni renomowanych restauracji! Sprzęt z powodzeniem oferuje wiele funkcji zastępując wiele urządzeń np. mielenie, wyrabianie ciasta, blendowanie, rumienienie, fermentowanie, gotowanie na parze czy ważenie. To jedno urządzenie, a wiele możliwości – od teraz nie musisz szukać miejsca w szafkach na kolejne garnki i akcesoria kuchenne!
Sos
Omlet
nieprzywierająca patelnia
Brak informacji
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Sos
1. Do naczynia miksującego wlać miód, sos sojowy i sos Worcestershire, dodać ketchup, gotować 8 min/100°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Omlet
2. Do naczynia miksującego włożyć cebule, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać wodę, koncentrat dashi, jajka, mąkę, sól i cukier, wymieszać 5 s/obr. 4.
4. Dodać kapustę i imbir, wymieszać za pomocą kopystki 30 s//obr. 3.
5. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wlać ¼ masy jajecznej, tworząc placek (o grubości ok. 2 cm, Ø ok. 15 cm). Na wierzchu ułożyć 4 plastry boczku. Smażyć ok. 3 min, aż omlet nabierze złotobrązowego koloru. Ostrożnie odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 4 min. W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 omlety, za każdym razem dodając na patelnię 1 łyżeczkę oleju. Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki) podawać polany sosem i majonezem, udekorowany płatkami bonito i posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Sos
1. Do małego rondelka naczynia wlać miód, sos sojowy I sos Worcestershire, dodać ketchup I gotować przez 8 minut na małym ogniu, mieszając. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie.
Omlet
2. Do umytego rondelka dodać pokrojoną drobno cebulę.
3. Dodać wodę, koncentrat dashi, jajka, mąkę, sól i cukier, energicznie wymieszać.
4. Dodać pokrojoną drobno kapustę I impir, wymieszać.
5. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wlać ¼ masy jajecznej, tworząc placek (o grubości ok. 2 cm, Ø ok. 15 cm). Na wierzchu ułożyć 4 plastry boczku. Smażyć ok. 3 min, aż omlet nabierze złotobrązowego koloru. Ostrożnie odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 4 min. W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 omlety, za każdym razem dodając na patelnię 1 łyżeczkę oleju. Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki) podawać polany sosem i majonezem, udekorowany płatkami bonito i posiekanym szczypiorkiem.
Wariant
Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Silesion.pl codziennie. Obserwuj Silesion.pl!
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).
Od kilku tygodni temat nocnej prohibicji rozpala opinię publiczną w Polsce. Zwolennicy podkreślają, że ograniczenia…
Podpisano umowę o wartości 787 mln zł na dofinansowanie projektu Tramwajów Śląskich, obejmującego m.in. budowę…
Nowy film Szymona Jakubowskiego, zatytułowany „Szwagier”, to historia o rodzinie, w której codzienność przeradza się…
Lech Poznań wygrał z GKS Katowice 1:0 po golu Bryana Fiabemy w końcówce pierwszej połowy.…
Zdjęcia do serialu „Gomorra - Origins” dobiegły końca w Neapolu, a Beta Film i Sky…
Polskie słowo herbata wywodzi się od łacińskiego określenia herba thea, czyli „zioło herbaty”. Choć w…