Silesion.PL

serwis informacyjny

Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stołach

Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stolach

Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stolach

Półmetek badań pilotażowych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Trwają prace w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych  zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Inicjatywa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, osiągnęła właśnie półmetek, a prowadzone badania pilotażowe już na tym etapie dają obiecujące rezultaty. Zdaniem organizacji mleko o obniżonej alergenności może otworzyć nowe perspektywy rozwojowe dla polskich hodowców.

Potencjał ukryty w polskim mleku

A2A2 – nowa droga produktów mlecznych” to pierwsza w Polsce inicjatywa poświęcona mleku o obniżonej alergenności. Ma ona zbadać szanse dla rozwoju rodzimego rynku mleka A2A2, a docelowo otworzyć nowe perspektywy przed hodowcami bydła. Dzięki genotypowaniu krów mlecznych, współfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka, będzie możliwe wprowadzenie do polskich sklepów zupełnie nowej jakości: mleka i przetworów o obniżonej alergenności. Zanim jednak zobaczymy je na półkach, musimy spopularyzować wiedzę na temat właściwości mleka A2A2 i wyodrębnić subpopulację krów o konkretnym genotypie – przypomina Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Dodaje również, że obecnie w laboratoriach Federacji prowadzone są badania pilotażowe, które ocenią potencjał polskich stad pod kątem produkcji mleka A2A2:

Analizujemy próbki pobrane od poszczególnych zwierząt, by w każdej zgłoszonej do programu hodowli wyodrębnić populację krów z genotypem A2A2 oraz zapasową grupę o genotypie A1A2. W ramach selekcji genomowej i kojarzenia uwarunkowanego od tych zwierząt będzie można uzyskać mleko o konkretnych właściwościach.

Mleko A2A2, czyli powrót do źródeł

Potrzeba tak dokładnego genotypowania zwierząt wynika z faktu, że jałówki z genotypem A2A2 dają mleko zawierające jedynie beta-kazeinę A2. Ten rodzaj mleka cechuje wyższa przyswajalność: jest łatwiejsze do strawienia niż mleko konwencjonalne, a przez to stanowi dobry wybór dla osób z nietolerancją pokarmową. Potencjał mleka A2A2 (zwanego też mlekiem A2) dawno już odkryto w USA i Europie Zachodniej. Funkcjonuje tam jako produkt dla osób o specjalnych potrzebach, a także jako mleko pierwotne. W Polsce, gdzie jeszcze nie oddziela się od siebie stad mlecznych z różnymi genotypami, w sklepach można spotkać zarówno mleko A1, jak i A2, bo znaczna część krów produkuje obie jego formy. Jednak mleko z kazeiną A2 jest wariantem bardziej pierwotnym – zanim europejskie krowy wykształciły mutację A1, kilka tysięcy lat temu dawały wyłącznie mleko A2, które od A1 różni się tylko jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białek. Nie ma między nimi żadnych dysproporcji smakowych, zapachowych czy różnic w konsystencji, a jedynie różnica funkcjonalna,
na poziomie przyswajalności. Właściwości mleka A2 są wprawdzie związane z genetyką, ale już samo mleko tego typu to produkt w 100% naturalny, bez jakichkolwiek modyfikacji.

Mleko dla alergików szansą dla hodowców

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wiąże z mlekiem A2 duże nadzieje. Jako łatwiej przyswajalne przez organizm, mleko A2 pozwoli polskim przetwórcom dotrzeć do większej grupy konsumentów – głównie tych, którzy rezygnują z nabiału z powodów zdrowotnych. Dla alergików stanie się szansą na wzbogacenie diety o niezbędny dla zdrowia wapń, ważny m.in. dla kości, mózgu i serca. Aktualna Piramida Żywieniowa zaleca picie w tym celu dwóch szklanek mleka dziennie lub spożywanie analogicznej ilości przetworów mlecznych, a eksperci przypominają, że wapń ze źródeł zwierzęcych przyswajamy lepiej niż ten z roślin. Oprócz oczywistych korzyści dla konsumentów, na produkcji mleka A2 zyskają także hodowcy. Nie wymaga ona szczególnych nakładów czy innego sposobu karmienia bydła – wystarczy badanie krów pod kątem genotypu, kojarzenie ich wyłącznie z buhajami z genem A2 i odseparowanie od siebie stad z odmiennym genotypem.

Mleko A2A2 to szansa na poprawę ekonomiki gospodarstwa przy stosunkowo niewielkim wkładzie – potwierdza Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. I dodaje: Na rynku amerykańskim ceny nabiału z mleka A2 są nawet trzykrotnie wyższe niż nabiału konwencjonalnego, a to przekłada się na opłacalność produkcji mleka. Samo mleko A2 to w Polsce jeszcze niezagospodarowany obszar, dający duże możliwości rozwoju i dobre perspektywy eksportowe.

Projekt „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych  zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wystartował z grudniu 2021 roku, a zakończy się w listopadzie 2022 roku. Jest współfinansowany Funduszu Promocji Mleka. Więcej informacji na stronie http://a2a2.pfhb.pl.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024