Jakie warzywa podrożały najbardziej w ciągu ostatniego roku?
Papryka czerwona, pomidor malinowy czy ogórek? Jak na przestrzeni ostatniego roku zmieniły się ceny warzyw? Niestety diametralnie. Rekord to ponad 7 zł na jednym kilogramie produktu! Zmian w cenniku łamiących serca i portfele jest jednak wiele… Oto najnowszy raport, który powstał na podstawie kilkudziesięciu tysięcy paragonów dodanych do popularnej aplikacji.
– PanParagon to aplikacja, w której m.in. można wyszukać promocje w gazetkach i przechowywać paragony w formie elektronicznej. Tego typu anonimowe dane stanowią solidną podstawę do wielu analiz w zakresie zachowań konsumenckich, cen produktów czy realnej inflacji. Liczne zgłoszenia o wysokich cenach niektórych warzyw skłoniły nas do sprawdzenia faktycznych kwot znajdujących się na paragonach w lutym oraz marcu 2022 i 2023 roku. Otrzymane wyniki ujawniły trudną do przełknięcia prawdę. Każde ujęte w badaniu warzywo znacząco podrożało – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Co dokładnie przedstawiają wyniki badania?
Papryka czerwona cenową rekordzistką
Miłośnicy czerwonej papryki muszą liczyć się ze znacznie wyższymi kwotami na paragonach. W porównaniu z poprzednim rokiem kilogram tego warzywa podrożał aż o 7 zł i 19 gr, czyli aż o 63 proc. To największy skok cenowy spośród wszystkich badanych przebadanych produktów.
Zaraz za papryką czerwoną znalazł się ogórek zielony, który w lutym i marcu 2022 kosztował średnio 11 zł 88 gr. W tym samym okresie rok później płaciliśmy za to warzywo 17 zł 17 gr. Różnica w cenie rok do roku to aż 5 zł 29 gr.
Ponad 5 zł na jednym kilogramie podrożały natomiast pomidory malinowe, Jeszcze 12 miesięcy temu można było je kupić za średnio 14,01 zł/kg. W tym roku średnia cena za ten produkt poszybowała do poziomu ponad 19 zł za kilogram.
Dużą podwyżkę w tym roku zaliczył również kalafior. Jego cena w ciągu około 12 miesięcy wzrosła o ponad 3 zł na jednej sztuce. Lista wyższych cen warzyw na tym się jednak nie kończy.
Zamiast papryki ziemniaki i buraki?
Znaczące różnice w cenach odnotowały także inne warzywa. Dobrym przykładem są brokuły. W stosunku do poprzedniego roku warzywo to odnotowało średni skok w wysokości 1,70 zł za jedną sztukę. O ponad 1 zł rok do roku podrożała również sałata lodowa, cebula oraz marchew.
Najmniejsze przyrosty w cenach zaliczyły natomiast ziemniaki (+ 40 gr), buraki (+ 65 gr), kapusta biała (+ 71 gr) oraz włoszczyzna (+ 82 gr).
Szczegóły przedstawia poniższa tabela.
Ceny warzyw wpłyną na zdrowie Polaków?
Warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Czy drastyczny wzrost cen może skutecznie zmniejszyć apetyt Polaków na zdrowe jedzenie?
– Kupując wszystkie ujęte w badaniu warzywa, w tym roku zapłaciliśmy około 28 zł więcej. To stanowi średni wzrost o niemal 38 proc. Tak znacząca różnica w cenach może doprowadzić do sytuacji, w której wielu konsumentów zdecyduje się kupować mniej warzyw, by oszczędzić. Taki trend może z kolei odbić piętno na zdrowym odżywianiu, a w konsekwencji na zdrowiu Polaków – zauważaAntonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Światełkiem w tunelu jest nadchodzący sezon na świeże warzywa. Wraz z upływem wiosny ich ceny powinny spadać. Musimy mieć jednak na uwadze, że inflacja może dołożyć swoje przysłowiowe 3 grosze, i raczej nie powinniśmy liczyć na stawki z zeszłego roku – dodaje.
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).