Silesion.PL

serwis informacyjny

Przepis na łatwy biszkopt

Wśród domowych przepisów na ciasta możemy znaleźć takie, które udadzą się nawet początkującemu kucharzowi. Murzynek czy sernik na zimno z galaretką, to tylko niektóre przykłady prostych ciast. Przepis na ciasto biszkoptowe może być nieco trudniejszy, ale wiele tortów i innych wypieków bazuje na biszkopcie.


Najprostszy przepis na biszkopt wymaga użycia miksera. Ubijanie piany ma kluczowe znaczenie dla jakości wypieku. Łatwy biszkopt zrobimy z jajek, mąki pszennej, cukru pudru. Czasami też możemy dodać kakao, orzechy lub mielone migdały.


Przepis na ciasto biszkoptowe zaleca pieczenie ciasta w mocno nagrzanym piekarniku. Pamiętajmy też, aby formę napełnić tak, by ciasto nie przelało się, gdyż ma tendencję do mocnego wyrastania.


Przeglądając internet lub książki kucharskie możemy natrafić na przepis na ciasto biszkoptowe parzone. Polega on na ubijaniu utartych żółtek z cukrem nad parą. Taki sposób wykonania nie jest już receptą na łatwy biszkopt, ponieważ jest pracochłonny i wymaga ubijania aż do ostudzenia i zgęstnienia masy.


Najpopularniejszy tort dla dzieci, ,,tęcza” jest zrobione głównie z barwionego biszkoptu. Jest to niezwykle łatwy biszkopt, który mimo małego nakładu pracy wygląda bardzo efektownie.


Wśród mnogości receptur, przepis na ciasto biszkoptowe jest jedynym, które nadaje się jako baza do wykwintnego tortu. Nasączony alkoholem będzie smakował dorosłym biesiadnikom.


Jeśli mamy w domu dzieci możemy zmodyfikować przepis na biszkopt i pokusić się o zrobienie ciastek. Najmłodsi uwielbiają domowe wypieki, które są zdrowsze od kupowanych produktów i rzadko uczulają.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

0 0 Głosowania
Ocena artykułu

1 Komentarz
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze

noo uwielbiam biszkopty bo są delikatne a teraz jeszcze jak mam robot kuchenny z opcją wyrabiania ciasta (kohersen mycook) to już w ogóle wszystko idzie gładko i szybko.