Silesion.PL

serwis informacyjny

Bożonarodzeniowe kulinaria. Jak jeść na wigilii, aby nie przytyć?

Swieta dom z piernika

Swieta dom z piernika

Nie można zaprzeczyć, że święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez cały polski naród, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Aktualnie nawet osoby niewierzące w chrześcijańskiego Boga obchodzą święta wraz z rodziną. Dla gospodyń okres przedświąteczny jest pełen obowiązków takich jak sprzątanie i segregowanie obiektów domowych. Wzięło się to z tradycji polskiej, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed świętami Bożego Narodzenia powinny być wysprzątane wszystkie kąty domu. Przygotowanie potraw świątecznych to również nie jest łatwe wyzwanie, gdzie często w kuchni przed wigilią plącze się chmara ludzi. Najczęściej na stołach polskich rodzin znajduje się szereg różnorodnych dań i smakołyków, co bez dwóch zdań świadczy o bogactwie tradycji. Mowa tutaj głównie o różnych rodzajach ryb i zup.

Szczególnie na stolach króluje panga, łosoś oraz popularny karp. Gdy mowa o zupach wyróżnimy najczęściej spotykane – barszcz czerwony, grzybowa oraz rybna. Przyglądając się natomiast słodkim smakołykom na pewno, nieodzownie na stołach znajdziemy makówki w różnej formie. Oczywiście święta nie odbyłyby się bez kolorowych pierników oraz makowca z bakaliami, stąd składniki potrzebne do przygotowania tych smakołyków, są wykupywane na masową skalę.

Co może znaleźć się na fit świątecznym stole?

Nie jest powiedziane, że tylko bardzo rygorystyczne fit Święta Bożego Narodzenia mogą uchronić cię przed przybraniem nadprogramowych kilogramów. Jeżeli więc nie chcesz, by wigilia u babci skończyła się katastrofalnie dla twojej sylwetki, po prostu podejdź do niej rozsądnie. Poniższe rady na pewno ci w tym pomogą.

W żadnym wypadku nie zasiadaj do wigilii “na głodnego”. Nie próbuj pościć przed kolacją. Oczywiście w tym najważniejszym świątecznym dniu dobrze by było ograniczać ilość przyjmowanego jedzenia, ale to nie znaczy, że masz nie jeść zupełnie nic. Przygotuj sobie po prostu jakiś jeden większy posiłek i połącz w nim śniadanie z obiadem. Może być to danie białkowo-tłuszczowe, czyli np. omlet z jajek podany ze świeżymi warzywami.

Jeżeli to ty sama przygotowujesz fit święta Bożego Narodzenia, możesz również zadbać o to, by wszystkie potrawy zawierały niewiele soli i cukru. Z tych dwóch przypraw warto akurat całkowicie zrezygnować. Sól doprowadza bowiem do zatrzymania wody w organizmie, przez co wzmaga uczucie przepełnienia i wzdęcia. Cukier dostarcza natomiast pustych i zupełnie niepotrzebnych kalorii. Zastąp więc te dwa dodatki innymi przyprawami oraz świeżymi ziołami.

Możesz również spróbować odchudzić co niektóre potrawy wigilijne. Nie wszystkie, ale te wybrane, które zwykle ociekają tłuszczem. Fit święta Bożego Narodzenia na pewno nie powinny składać się z panierowanych rybek, smażonych na bardzo głębokim tłuszczu. Mięso możesz udusić w jakimś sobie albo upiec w piekarniku. Znakomicie smakuje również to ugotowane na parze. W sałatkach zastąp majonez jogurtem naturalnym, a cukier – erytrytolem bądź ksylitolem. Te proste i niezauważalne zmiany pozwolą ci na zaoszczędzenie ładnych kilkuset kalorii.

A gdybyś spytała jakiegokolwiek dietetyka o to, jak nie przytyć w święta, na pewno odpowiedziałby ci, że musisz się ruszać. No i jest w tym twierdzeniu sama prawda. Podczas świąt najprawdopodobniej nie będziesz wykonywać jakichś intensywnych treningów, ale spokojnie możesz często spacerować albo zabrać rodzinę na lodowisko.

Ulotny czar zapachu wędzonej śliwki wigilijnej

Zbliżają się długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia, co za tym idzie pojawiają się różne produkty specjalne na tą okazję. Jednym z takich produktów jest wędzona śliwka, która może także przybrać formę suszonej. Wędzenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności, która pozwala na dłuższe zachowanie danego produktu do spożycia. Wędzenie ma natomiast tą także zaletę, że dodaje moc cudownego aromatu i zapachu, który rozchodzi się w ten magiczny wieczór wigilijny. Wędzona śliwka to przede wszystkim tradycyjny kompot, na który wszyscy czekamy ale także jest doskonałym dodatkiem do pieczeni.

Co prawda nie każdy może sam sobie uwędzić tych owoców ze względu na ograniczenia jakie stawia miasto jednak okoliczne targowiska, na których kupimy ten produkt nawet od okolicznego rolnika daje gwarancję świeżości i wspaniałego aromatu. W zakamarkach internetu lub naszej wyobraźni możemy znaleźć także inne zastosowania dla wędzonych śliwek w połączeniu z innymi owocami suszonymi czy przyprawami umilą nam doskonale jesienne i zimowe wieczory.

Święta na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Osoby będące na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej nie muszą rezygnować z tradycyjnych potraw świątecznych. Należy jednak zmodyfikować przepisy tak, by nie znalazły się w nich produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia to czas, który spędzamy w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. Jeżeli masz w rodzinie wegan lub wegetarian zmodyfikuj tradycyjne potrawy świąteczne tak, by dostosować je do preferencji żywieniowych naszych gości. Weganie wykluczają ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, mleko oraz jego przetwory. Wegetarianizm jest mniej restrykcyjny. Wprawdzie istnieje kilka jego odmian, jednak przeważająca część wegetarian spożywa nabiał, jaja, a czasem także ryby. Zarówno na diecie wegańskiej jak i wegetariańskiej, wśród potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych sprawdzą się, np. tofu zamiast ryb, wegańskie krokiety, pierogi z kapustą i grzybami (ciasto na pierogi przygotowuje się bez żółtek jaj), jarski bigos, kawior z bakłażana, pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, pasztet z jarmużem i żurawiną, pasta z białej fasoli z makiem czy ciasta roślinne (sernik z kaszy jaglanej, biszkopt bez jajek).

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

1 thought on “Bożonarodzeniowe kulinaria. Jak jeść na wigilii, aby nie przytyć?

  1. Oj to jest sporna kwestia z tym jedzeniem w święta 😀 Jak narazie to spalam kalorie bo sprzątam jak szalona. Lubię na święta mieć wszędzie czysto. iRobot ogarnia podłogi, a ja wszystkie półki po kolei 🙂 

Comments are closed.

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024