Silesion.PL

serwis informacyjny

Automatyczne, kolbowe czy przelewowe – jakie ekspresy do kawy warto wybrać?

Automatyczne, kolbowe czy przelewowe – jakie ekspresy do kawy warto wybrać

Parzenie kawy to sztuka, która zaczyna się od momentu zmielenia ziarna, a kończy, kiedy ostatnia kropla napoju trafia do filiżanki. Kiedyś cieszenie się starannie zaparzonym napojem było zarezerwowane dla nielicznych. Dziś każdy z nas może czerpać korzyści płynące z kawy. Umożliwiają to automatyczne, kolbowe i przelewowe ekspresy do kawy. Który z nich wybrać, by być w pełni usatysfakcjonowanym?

Podsumowanie:

  • Ekspresy do kawy tworzą codzienność dużej części społeczeństwa. Coraz więcej osób korzysta z nich w swoich domach i nadal stanowią one niezbędne wyposażenie kawiarni, restauracji i biur. Często też pojawiają się w cukierniach, lodziarniach i na stacjach benzynowych.
  • To, który dokładnie ekspres do kawy okaże się najlepszym, zależy od potrzeb danej osoby. Innego urządzenia poszukuje bowiem właściciel niszowej kawiarni, innego menedżer biura, a zupełnie innego wielbiciel kawy parzonej w domu.
  • W sprzedaży dostępne są trzy główne typy ekspresów do kawy: automatyczne, kolbowe i przelewowe. Każdy z nich działa nieco inaczej i przez to odpowiada na różne potrzeby. Przeczytaj tekst i dowiedz się więcej!

Dlaczego potrzebujesz ekspresu do kawy? To najważniejsze pytanie!

Wybór najlepszego urządzenia należy rozpocząć od odpowiedzenia sobie na pytanie „do czego potrzebuję ekspresu kawowego?”. Powód zakupu takiego sprzętu jest bowiem inny u osób szukających ekspresu do użytku prywatnego, a inny u przedsiębiorców. W dodatku motywacja różni się w zależności od tego, czy ekspres ma być jednym z podstawowych źródeł przychodu w firmie czy czynnikiem poprawiającym komfort pracy w biurze. Duże znaczenie mają też gust i umiejętności przyszłych użytkowników ekspresu do kawy – to, jakie kawy preferują i czy interesuje ich automatyczne przygotowanie napoju przez urządzenie czy pełna kontrola nad procesem parzenia.

Rodzaje ekspresów do kawy – który wybrać?

Przelewowe ekspresy do kawy (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) cechuje nieskomplikowana budowa. Między innymi to odpowiada za ich niską cenę, długą żywotność i nieduży koszt ewentualnej naprawy. Ekspres wymaga wcześniejszego zmielenia ziaren przy pomocy oddzielnego młynka, które później zalewa wrzątkiem i przesącza przez filtr prosto do dzbanka. Umożliwia przygotowanie większej ilości napoju podczas jednego parzenia. Potrzebuje na to jednak około 15 minut. Ze względu na swoją specyfikę przelewowy ekspres spełni oczekiwania osób lubiących czarną, mocną kawę z dużą zawartością kofeiny, którą ewentualnie po zaparzeniu można zabielić mlekiem.

Automatyczne ekspresy do kawy cieszą się największą popularnością. Są stosowane zarówno w domach, biurach, jak i gastronomii, hotelarstwie i handlu. Wyposażone we wbudowane młynki, często też spieniacze i bazujące na nowoczesnej technologii automatycznego parzenia serwują profesjonalną kawę w zaledwie kilka minut. Od użytkownika wymagają minimum działania – tylko wypełnienia zbiornika na kawę, wodę i uruchomienia określonego programu.

Kolbowe ekspresy to grupa produktów przeznaczonych dla prawdziwych pasjonatów kawy i samodzielnego jej parzenia – z pełną kontrolą nad każdym parametrem procesu. Z tego powodu świetnie sprawdzają się w wyspecjalizowanych kawiarniach i ekskluzywnych restauracjach, do których goście przychodzą, by cieszyć się oryginalnym smakiem napoju i często też podziwiać umiejętności baristy. Możliwość eksperymentowania ze stopniem zmielenia, temperaturą wody, czasem parzenia daje duże możliwości w tworzeniu własnej oferty kawowej i kreowaniu unikalnego charakteru lokalu. Kolbowe ekspresy do kawy wymagają jednak więcej czasu – zarówno na obsługę, jak i utrzymanie sprzętu w czystości.

Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).

Copyright Silesion.pl© Wszelkie prawa zastrzeżone. 2016-2024