Czytasz: Zupa grzybowa na Wigilię!

Zupa grzybowa na Wigilię!

Zupa grzybowa to królowa wigilijnych zup. Wigilijny stół bez niej, to jak święta bez Kevina! Jak ją odpowiednio przygotować? Podpowiadamy!

ZUPA grzybowa na Wigilię przepis - Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych np. borowików)
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do podania

ZUPA grzybowa na Wigilię przepis - Wykonanie

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj bulion, zagotuj go, a następnie trzymaj na mały ogniu. Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki a plasterki i dodaj do bulionu. Całość gotuj około 15 minut.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojone grzyby. Smaż na większym ogniu przez około 5-6 minut. Pod koniec dopraw pieprzem i solą. Zawartość patelni przerzuć do zupy.

Później dodaj drobno posiekaną cebulkę, wcześniej zeszkloną na patelni.

Gotuj około 15 minut. Potem dodaj śmietanę.

Na sam koniec spróbuj zupy i ewentualnie dopraw pieprzem i solą w razie konieczności.

Czytaj więcej