News, Kulinaria

Zupa grzybowa na Wigilię!

Zupa grzybowa to królowa wigilijnych zup. Wigilijny stół bez niej, to jak święta bez Kevina! Jak ją odpowiednio przygotować? Podpowiadamy!

ZUPA grzybowa na Wigilię przepis - Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych np. borowików)
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do podania

ZUPA grzybowa na Wigilię przepis - Wykonanie

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj bulion, zagotuj go, a następnie trzymaj na mały ogniu. Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki a plasterki i dodaj do bulionu. Całość gotuj około 15 minut.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojone grzyby. Smaż na większym ogniu przez około 5-6 minut. Pod koniec dopraw pieprzem i solą. Zawartość patelni przerzuć do zupy.

Później dodaj drobno posiekaną cebulkę, wcześniej zeszkloną na patelni.

Gotuj około 15 minut. Potem dodaj śmietanę.

Na sam koniec spróbuj zupy i ewentualnie dopraw pieprzem i solą w razie konieczności.

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Historia naszego regionu