Aktywnie

Zobacz, gdzie są grzyby!

Lubisz chodzić po lesie, zobacz, gdzie w naszym regionie są grzyby i jakie zbierać. Mamy dla Was atlas.

Padało, jest ciepło, no i mamy wrzesień. A to znak, że pojawiły się grzyby. Kto je lubi zbierać i jeść, niech rusza na grzybobranie.

Zobaczcie, gdzie są grzyby w naszym regionie. Szczegóły na grzyby.pl

Czy wiecie, że w Polsce występuje ponad 4,5 tys. grzybów? Już setki lat temu nasi przodkowie wykorzystywali niektóre gatunki grzybów jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Ta piękna tradycja trwa do dziś. Jak widać na mapie, znaczna cześc naszego regionu "świeci się" na różowo, a to oznacza, że grzyby już są. Szczególnie w Beskidach, ale także na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Zobacz: Trzy nowe grzyby do jedzenia

Należy jednak mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Główny Inspektor Sanitarny informuje i przestrzega. Dziś także u nas galeria grzybów.

Grzyby jadalne - ZOBACZ W SILESION.pl

 GRZYBY TRUJĄCE - ZOBACZ W Silesion.pl

 

NAJCZĘŚCIEJ MYLONE GRZYBY - ZOBACZ W SILESION.PL

 

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
9. W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
10. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

 

Czytaj więcej

 

Napisz do autora m.zawala@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Kongres