Czytasz: Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Jak zrobić zakwas z buraków? Zobacz nasz przepis. Zakwas na barszcz czerwony jest niezwykle prosty do wykonania, a dzięki niemu nasz barszcz będzie smakował wyjątkowo.

PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW

Składniki na zakwas na barszcz czerwony:

  • 1.5 kg buraków
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 główka czosnku
  • przegotowana woda

Zakwas na barszcz czerwony - sposób przygotowania:

Buraki należy umyć, obrać i pokroić, a następnie ułożyć w kamionce lub słoju i zalać przegotowaną wodą do przykrycia. Solimy w proporcjach 1 łyżka na litr płynu. Dodać pół ząbku czosnku i kminek i położyć na górze kromkę chleba. Odstawić pojemnik w ciemne miejsce i przechowywać przez minimum tydzień w temperaturze pokojowej, po czym usunąć pianę i chleb i przecedzić przez gazę. W takiej formie butelkować.

Przy wykonywaniu zakwasu z buraków należy pamiętać o tym, by na zakwasie nie pojawiła się pleśń. Aby tego uniknąć, parzymy naczynie przed zalaniem. Inne przyczyny powstawania pleśni to używanie chleba z polepszaczami chemicznymi, zła wentylacja naczynia (ścierka powinna mieć możliwość oddychania).

Istnieją również przepisy na zakwas na barszcz czerwony, w których składniki poszerzyć możemy o ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz.

Czytaj więcej