Czytasz: Karp wigilijny - jak zrobić karpia na Wigilię? [NAJLEPSZE PRZEPISY NA KARPIA WIGILIJNEGO]

Karp wigilijny - jak zrobić karpia na Wigilię? [NAJLEPSZE PRZEPISY NA KARPIA WIGILIJNEGO]

Święta coraz bliżej, przygotowania do Wigilii trwają. Jak zrobić karpia na Wigilię? Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na świątecznego karpia.

Przepisy na karpia na Boże Narodzenie

Niedługo święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi kolacja wigilijna. Wśród wielu potraw przy wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Karpia możemy przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Może być to karp w galarecie, karp smażony, a nawet po żydowsku.

Wigilijny karp: przepis karp smażony

Jak zrobić karpia na święta? Do sporządzenia potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 jajka
  • sól
  • masło
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 2 karpie

Sposób przygotowania karpia smażonego:

Rybę należy wypatroszyć, oczyścić i opłukać. Następnym krokiem będzie podzielenie jej na kawałki (np. w formie płatów). Jajka tłuczemy na talerzu, mącimy i solimy. Na kolejny talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej masło. Panierujemy karpia w bułce i jajkach i smażymy go na patelni na małym ogniu.

Karp na Wigilię: Karp w galarecie PRZEPIS

Oto lista składników, koniecznych do przygotowania karpia w galarecie:

  • łyżeczka soku z cytryny
  • pietruszka
  • 1,5kg karpia
  • 2. łyżki żelatyny
  • marchew
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • 200g selera
  • 2. cebule
  • 30g rodzynek
  • pieprz

Karp w galarecie - sposób przygotowania:
Rybę wpierw trzeba oczyścić i pokroić w dzwonka, następnie pokropić sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w słupki. Warzywa i rybę układamy w płaskim naczyniu i wypełniamy go litrem wody. Dodajemy sól i gotujemy przez 40 minut. Następnie moczymy żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody. Do ryby dodajemy rodzynki i żelatynę. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy przez 10 minut.

Karp na Wigilię: Karp po żydowsku PRZEPIS

Składniki na karpia po żydowsku:

  • 5 sztuk goździków
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • 50g rodzynek jasnych
  • łyżkę octu
  • pieprz
  • 500g cebuli
  • 1kg filetów z karpia
  • 3 łyżki masła
  • przyprawa ziarenka smaku

Karp po żydowsku - sposób przygotowania:

Filety z karpia myjemy i dzielimy na odpowiednie porcje, następnie posypujemy pieprzem i ziarenkami smaku oraz goździkami. Całość skrapiamy octem. Cebulę siekamy na plastry, następnie smażymy na rozgrzanym maśle i dolewamy piwa. Dodajemy ryby, które dusimy przez 30 minut pod przykryciem. Zdejmujemy karpia z patelni, dodajemy do niego opłukane rodzynki i gotujemy. Po ugotowaniu, przyrządzoną rybę umieszczamy na półmisku i polewamy sosem. 

Karp na Wigilię: Karp pieczony PRZEPIS

Składniki na karpia pieczonego:

  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • karp (ok. 1 kg)
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Karp pieczony - sposób przygotowania:

Karpia należy umyć i sprawić, odciąć ogon i posolić. Obrać i pokroić na plastry cebulę, umieścić ją z pietruszką w środku ryby. Pozostałymi składnikami należy obłożyć rybę i całość zawinąć w folię i zostawić na noc w lodówce. Po leżakowaniu usunąć cebulę, a z zewnątrz natrzeć ją masłem i czosnkiem. Tak przygotowaną rybę należy piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni

Karp na Wigilię: Karp w sosie miodowym PRZEPIS

Składniki na karpia w sosie miodowym:

  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 600g filetów z karpia
  • sól
  • 4 łyżki oleju


składniki na sos:

  • sól
  • 2 łyżki migdałów (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 150g rodzynek
  • 3 łyżki miodu
  • kostka warzywna
  • cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • pieprz

Karp w sosie miodowym - sposób przygotowania:

Przygotowujemy 4 porcje fileta, które skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie pieprzymy, solimy i smażymy na oleju. Kostkę warzywną rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody. Następnie obieramy i siekamy cebulę, do której dodajemy miodu, podlewamy bulionem. Dodajemy rodzynki i migdały. Następnie musimy roztopić masło, dodając do niego łyżkę mąki, którą rozprowadzamy karmelem. Gotujemy i doprawiamy sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny.