Czytasz: Są przeurocze... Zobaczcie wielkie święto... owiec!

Są przeurocze... Zobaczcie wielkie święto... owiec!

Od niedzieli na halach Cieńkowa znów pasą się owce.

Tegoroczny sezon wypasu rozpoczął się tradycyjnym obrzędem mieszania, czyli połączenia zwierząt w jedno stado.

Redyk Wiślański to już tradycja. Właśnie w ten dzień gospodarze przyprowadzają swoje owce i oddają we władanie bacy, który zajmuje się stadem aż do jesieni. Tradycyjnie mieszanie owiec odbyło się w tym roku 20 maja. Po przybyciu gazdów ze zwierzętami na miejsce ceremonii na Cieńkowie, modlitwę odmówił ks. Marek Michalik, proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej w Wiśle Czarne.

Następnie poświęcenia owiec dokonał główny baca Henryk Figura, a ich okadzenia Jan Kędzior. Symbolikę obrzędu przybliżył publiczności baca Michał Milerski z czeskiego Nydku.

Wydarzeniu tradycyjnie towarzyszyła góralska muzyka, tańce i śpiewy. Nie mogło zabraknąć również pokazów, degustacji i prelekcji na temat owczych serów, które prowadził Józef Michałek. Najmłodsi uczestnicy wydarzenia mogli spróbować swoich sił w grze na tradycyjnym instrumencie pasterskim – trombicie. Oczywiście podczas imprezy serwowano dania popularne w regionie, m.in.: gulasz z baraniny, kiełbasę z baraniny, buchtę, kołocze i herbatę z zielin.