Czytasz: Top Chef dał nam przepis na beskidzką i śląską pizzę

Top Chef dał nam przepis na beskidzką i śląską pizzę

A Wy jak będzie świętować międzynarodowy dzień pizzy?

Mateusz Kręcina, szef kuchni w bielskiej restauracji „Strefa 321” i uczestnik piątej edycji programu "Top Chef" zdradził nam przepis na szybką i pyszną pizzę. I to w dwóch wersjach: beskidzkiej i śląskiej.

Najważniejsze jest ciasto

Do przygotowania spodu pizzy potrzebne będą:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru
oraz żółtko do posmarowania brzegów ciasta

Drożdże i cukier rozpuść należy w ciepłej wodzie. Na stolnicę lub blat kuchenny wysypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże, sól, olej i szybko zagniatamy lśniące, elastyczne ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować i uformować w odpowiedni kształt - można piec na kamieniu do wypiekania pizzy lub w dowolnej blaszce.

- Brzegi pizzy można też posmarować roztrzepanym żółtkiem. Jeśli lubimy sos pomidorowy, smarujemy nim ciasto, a potem układamy ulubione dodatki – mówi Kręcina.

Pizzę wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.


- Szybkie ciasto na pizzę daje nam gotową pizzę w około 40-45 minut, w zależności od tego, jak szybko kroimy dodatki. To prawdopodobnie szybciej niż czas dostawy z najbliższej pizzerii – dodaje.

Pizza po góralsku

Kiedy mamy gotowe ciasto, zaczynamy działać. To jakiego charakteru dodamy naszej pizzy, zależy tak naprawdę tylko od dodatków, jakie wybierzemy.


- Gdybym miał wybierać pizzę taką naszą polską, to na pewno obfitowałaby w wędzony boczek i do tego pieczony, aby miała bardzo intensywny zapach i smak. Do tego dodałbym bardzo drobno pokrojone suszone śliwki. Nie mogłoby na niej zabraknąć też koziego sera lub prawdziwego naszego oscypka – mówi kucharz.

- Co do kuchni śląskiej, gdybym miał oscylować w ciekawych produktach, to przygotowałbym sobie pizzę z drobno posiekaną cebulą i bardzo drobno posiekaną kiełbasą śląską — dodaje.

Nasz Top Chef podpowiada, że śląska pizza dobrze sprawdzi się na grubym cieście, pasowałby do niej też sos z dużą ilością czosnku. Jak jednak zaznacza, nie jest to opcja dla wszystkich, bo nie każdy lubi tak mocne smaki.

- Ser, który położyłbym na obydwie pizze, byłby mieszanką polskich serów, czyli tartej goudy, bursztynu i dobrego sera morskiego – dodaje.

Czytaj więcej