Czytasz: Tłusty Czwartek 2018: Przepisy na faworki

Tłusty Czwartek 2018: Przepisy na faworki

Tłusty Czwartek 2018 już niebawem. Tradycyjnie, będziemy się objadać min. faworkami. Jak je zrobić?

Bez nich trudno byłoby sobie wyobrazić smakowanie karnawału, a zwłaszcza Tłustego Czwartku i ostatków. Obok pączków, zwanych na Śląsku kreplami, zresztą podobnie jak faworki, to obowiązkowa słodycz przed kolejnym postem.

Jak zrobić faworki? Przepis klasyczny

Początkowo faworki przygotowywano więc z ciasta na pączki, ale były ciężkie i tłuste. Dziś robi się je z tzw. ciasta zbijanego śmietanowego. Są więc lekkie, cienkie i chrupiące.

Składniki na faworki. Potrzebujemy:

kwaśnej śmietany (ok. 6 łyżek)
2 łyżki spirytusu
4 żółtka
2 szklanki mąki
4 dag masła
szczypta soli
3 paczki smalcu do smażenia
Faworki - przygotowanie:

1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto.

2. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.

3. Ciasto cienko rozwałkować, formować, najlepiej radełkiem, w paski długości 12 centymetrów, szerokie na 3-4 cm.

4. Naciąć w środku paska otwór i przewinąć przez niego faworka.

5. Rozgrzać w garnku smalec, wrzucać faworki na gorący tłuszcz, piec z każdej strony do zrumienienia na złoto

6. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i zajadać się do woli!

JAK ZROBIĆ FAWORKI? PRZEPIS NA FAWORKI W PIWIE

Co będzie potrzebne do wykonania faworków na piwie? Zobacz składniki na 120 faworków:

około pół kg mąki pszennej typ 450 lub 480 dodawanej stopniowo
pół szklanki żółtek (125 ml)- około 7 sztuk
pół szklanki tłustej śmietany kremówki (125 ml)
pół szklanki piwa (125 ml)
2 łyżki spirytusu (20 ml)
2 łyżki cukru
płaska łyżka cukru waniliowego
porządna szczypta soli
1,5 kg tłuszczu do smażenia z wysoką temperaturą spalania
Zobacz przepis na faworki na piwie: kuchniatosztuka.blogspot.com

Faworki nazwę zapożyczyły z języka francuskiego. Faveur znaczy wąska wstążeczka. To tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.

Czytaj więcej