Czytasz: Tłusty Czwartek 2018: Pączki z batatów [PRZEPIS]

Tłusty Czwartek 2018: Pączki z batatów [PRZEPIS]

Tłusty Czwartek już niebawem. Jak przyrządzić pączki z batatów?

Pączki z batatów - PRZEPIS NA tłusty czwartek 2018 

Przepis na pączki z batatów jest autorstwa Marty Dymek, autorki stroy jadłonomia.pl oraz wielu publikacji dotyczącychh diety roślinnej.

Pączki z batatów - składniki na 20 - 25 pączków:

3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
100 ml letniego mleka roślinnego
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli

1 szklanka purée z batatów

½ szklanki oleju kokosowego
do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa

Pączki z batatów - przygotowanie:

Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 – 2 minuty.

Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 – 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.

Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 – 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania.

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 – 1 cm i wykrawać z niego kółka.

Do środka każdego wkładać łyżeczkę marmolady, sklejać i formować w kuleczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką, kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na ½ godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 – 18 minut. Następnie wystudzić, z cukru pudru i wody przygotować lukier i oblać lekko ciepłe pączki, a na koniec obsypać skórką pomarańczową.

Zobacz inne przepisy Marty Dymek: JADLONOMIA.COM

PĄCZKI Z BATATÓW - PRZEPIS VIDEO - TŁUSTY CZWARTEK 2018

 

Czytaj więcej