Czytasz: Pyszne szparagi. Zobacz przepisy na niezwykłe dania

Pyszne szparagi. Zobacz przepisy na niezwykłe dania

Proponujemy 3 proste dania, nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale co najważniejsze – przepyszne!

Maj i czerwiec to okres, kiedy szparagi królują na polskich stołach. Jest to spowodowane tym, że te dwa miesiące to sezon ich owocowania, a co za tym idzie – są łatwo dostępne, a ich cena jest o wiele niższa niż poza sezonem. Z tego też względu, przygotowaliśmy dla Was przepisy na szparagi, które spodobają się Wam i Waszym bliskim. Proponujemy 3 proste dania, nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale co najważniejsze – przepyszne!

Przepisy na szparagi: Szparagi z szynką i serem

Nasza pierwsza propozycja może stanowić świetną przystawkę na kolacji z bliskimi, sprawdź przepis na szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem:

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE

  • tymianek
  • 100 g szynki parmeńskiej, serrano lub cieniutkiego boczku
  • 1 pęczek szparagów
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella)
  • oliwa extra vergine, masło, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odłamane końce równo przyciąć.

Pośrodku plasterków szynki kłaść po ok. 5 szparagów, posypać tartym serem (na szparagi i szynkę, pośrodku), zawinąć szynkę w pęczek i owinąć jeszcze jednym plasterkiem szynki (opcjonalnie). Powtórzyć z resztą składnikow.

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić delikatnie solą i pieprzem.

Na wierzchu każdej roladki położyć po łyżeczce masła, posypać listkami świeżego tymianku lub tymiankiem suszonym.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut.

 

Przepisy na szparagi: makaron z kurczakiem i szparagami

Kolejny przepis, który chcemy zaproponować to coś dla fanów makaronów: Makaron z kurczakiem i szparagami:

SKŁADNIKI

4 PORCJE

  • 100 g sera camembert lub brie
  • ok. 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy + 1/2 łyżeczki ostrej papryki + 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 150 g makaronu penne/rurki
  • 100 ml śmietanki 30% z kartonika
  • 100 g tartej mozzarelli (żółtej, do zapiekania)

PRZYGOTOWANIE

Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości.

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Odłożyć.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Na 1,5 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, całość odcedzić.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W garnku po makaronie lub na dużej patelni podgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy, włożyć kurczaka i krótko obsmażyć.

Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami, wyłożyć na talerz.

Do tego samego naczynia wlać śmietankę i dodać pokrojony w kosteczkę ser camembert. Mieszając podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty aż ser się roztopi.

Do naczynia z sosem dodać odłożonego kurczaka oraz makaron ze szparagami, wszystko wymieszać, następnie połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową tartej mozzarelli, wyłożyć resztę makaronu i posypać pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut.

Przepisy na szparagi: szparagi w wersji fit

Na zakończenie, proponujemy szparagi w werji fit, czyli: Naleśniki jaglane ze szparagami, cukinią, szynką i serem:

SKŁADNIKI

4 PORCJE

  • 150 g szynki (suszonej, pieczonej lub gotowanej)
  • ok. 150 g tartego sera (koziego, goudy, mozzarelli lub cheddara)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia (300 g)
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżych listków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • oraz: szczypiorek, jogurt grecki

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI

  • 30 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 115 g mąki jaglanej
  • szczypta soli morskiej
  • 300 ml mleka
  • woda mineralna (np. gazowana) do rozcieńczania ciasta

PRZYGOTOWANIE (NALEŚNIKI)

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut (można przygotować nawet dzień wcześniej i zostawić w lodówce pod przykryciem).

Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać, jeśli jest zbyt gęste, należy rozcieńczać je wodą. Smażyć do czasu zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

PRZYGOTOWANIE

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Pokroić na cienkie plasterki. Cukinię (razem ze skórką) i obraną cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzać dużą patelnię i wlać oliwę, gdy będzie gorąca włożyć wszystkie warzywa: szparagi, cukinię, cebulę i drobno starty czosnek. Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec na patelni nie powinno pozostać już płynu.

Położyć naleśnik na rozgrzanej patelni, posypać tartym serem, położyć plasterek suszonej szynki (lub pokrojoną w kosteczkę szynkę gotowaną), wyłożyć 3 łyżki nadzienia ze szparagami, znów posypać serem.

Złożyć naleśnik na pół przy pomocy łopatki, lekko docisnąć i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż spód się zrumieni, najlepiej pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Ser powinien się roztopić i nieco złączyć nadzienie.

Posypać szczypiorkiem. Można podawać z jogurtem greckim.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na szparagi przypadną Wam do gustu tak jak nam! Tak jak obiecaliśmy, powyższe dania są nie tylko niezwykle proste w przygotowaniu, ale również przepyszne! Życzymy smacznego!