Czytasz: Bez niego nie ma Wielkanocy

Bez niego nie ma Wielkanocy

03:10
Posłuchajcie opowieści o wypieku, który przywędrował do nas z Czech i zobaczcie, jak w kuchni śląskiej gospodyni, powstaje święcelnik.

Przepis na święcelnik jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a przysmaku nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką.

Przepis na święcelnik

Pani Maria Trojan, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi pod Wodzisławiem Śląskim, święcelnik piecze od kilkudziesięciu lat.  O wypieku tego tradycyjnego specjału wie wszystko!

święcelnik - TROCHĘ HISTORII

Podobno przepis na święcelnik ma ponad 700 lat. W zależności od regionu nazywano go murzin, szołder czy szczoder.

Święcelnik Pani Marii

„Chlebek wielkanocny” pochodzi z regionu Wodzisławia Śląskiego. Święcelnik najbardziej popularny jest w Połomi. Jak sama nazwa wskazuje, piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka i potem jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie albo do popołudniowego żurku w sobotę.

 Przepis na święcelnik Pani Marii Trojan:

 

Zobacz także: Przepis na święcelnik według pana Jana Widery z Rudy Śląskiej

- Dziękuję panu Janowi za przypomnienie tego przepisu. Oczywiście dzisiaj każdy może mieć swój własny sposób na wspomniane danie. Zamiast mąki pszennej możemy użyć zdrowszej mąki orkiszowej jasnej. Aby nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru, możemy dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego wcześniej zrumieniony i odsączony na papierowym ręczniku boczek oraz płatki chilli - wówczas do nadzienia zamiast boczku dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ulubione zioła – dodaje Michał Kaczmarczyk, mistrz kulinarny. 

 

ZOBACZ PRZEPISY Wielkanocne AUTORSTWA KONRADA GACY:

 

 

 

 

 


Kartki wielkanocne JPG - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie jpg:

 

Kartki wielkanocne PDF - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie pdf:

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej