News, Kulinaria

Sprawdzony przepis na makowiec!

Wśród wigilijnych dań z pewnością nie może zabraknąć makowca. Sprawdź jak go przygotować!

Wigilia to czas, w którym gospodynie przygotowują najróżniejsze potrawy, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Popisowym numerem wielu pań są wszelkiego rodzaju ciasta. Wśród tych obecnych na stole wigilijnym nie może zabraknąć makowca.

Przepis na Makowiec - Składniki

Ciasto:

  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie rumu)
  • szczypta soli
  • 150 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 21 g suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru (opcjonalnie, to zależy od tego jak słodką chcesz masę)
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego 

Drożdże wymieszaj z mąką pszenną. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczony tłuszcz. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do większej miski i przykryj ręczniczkiem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość w ciągu mniej więcej godziny.

Masa makowa:

  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g rodzynków
  • 500 g maku
  • 170 g cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 6 białek

Mak zalej wrzątkiem do przykrycia i gotuj przez około 20 minut. Później odciśnij go z nadmiaru wody i wystudź. Dwukrotnie zmiel go w maszynce z drobnym sitkiem.

Do zmielonego maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Na koniec ubij na sztywno pianę z białek.

Przepis na Makowiec - Wykonanie

Ciasto podziel na 3 równe części i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Nałóż masę, pozostawiając około 2,5 cm wolnego brzegu. Zwiń ciasto, a koniec makowca podłóż pod spód, tak aby makowiec nie rozpadł się podczas pieczenia.

Makowiec owiń papierem do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu między papierem a ciastem i przenieś na blaszkę.

Piec w temperaturze około 180 st. C przez mniej więcej 45 minut. Będziesz widzieć, kiedy ciasto stanie się złoto-brązowe.

Upieczony makowiec możesz przyozdobić lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową wraz z wiórkami kokosowymi.

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Tour de Pologne