News, Kulinaria

Smażony karp wigilijny [PRZEPIS] Prosty przepis na karpia

Smażonego karpia na wigilii po prostu nie może zabraknąć. Przygotowaliśmy prosty przepis na smażonego karpia na Boże Narodzenie.

Smażony karp wigilijny [PRZEPIS]

Smażony karp to klasyczne świąteczne danie, które gości na każdym stole w Boże Narodzenie. U nas sprawdzony przepis na wigilijną rybę w kilku prostych krokach!

Składniki do smażonego karpia:

  • 4 filety lub dzwonki z karpia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 cytryny
  • sól
  • olej

Jak przygotować smaŻonego karpia na wigilię?

  1. Karpia skraplamy sokiem z cytryn, solimy i pieprzymy.
  2. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Z mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę.
  4. Obtaczamy karpia w panierce i smażymy na oleju z obu stron na złocisto.

 

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Polityka