Czytasz: Śledzie w oleju. Sprawdzony przepis!

Śledzie w oleju. Sprawdzony przepis!

Śledź od dawna króluje na polskim wigilijnym stole. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy!

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg filetów solonych
  • 500 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • cytryna

Wykonanie

Śledzie mocz przez około 6 godzin. Pamiętaj o zmienianiu wody. Następnie odsącz je i pokrój w mniejsze kawałki. Każdy z kawałków pokrop sokiem z cytryny.

Marynata

Obierz i pokrój cebulę na półplasterki. Do garnka wlej olej, dodaj cebulkę i przyprawy. Wszystko gotuje kilka minut, aż do momentu zeszklenia się cebuli. Zostaw do wystudzenia.

Przełóż do naczynia, kładąc na przemian śledzie i marynatę. Zostaw w lodówce na co najmniej dobę.

Czytaj więcej