Czytasz: Śledź na Wigilię. Jak go zrobić?

Śledź na Wigilię. Jak go zrobić?

Jak zrobić śledzie na wigilię? Zobacz pyszne przepisy na wigilijnego śledzia.

Mówią, że śledzia na świątecznym stole zabraknąć nie może, wszak danie postne i w dodatku uwielbiane przez Polaków. Ale jak zrobić śledzia na Wigilię? I przede wszystkim - którą wersję wybrać?

Śledzie wigilijne: w oleju, w occie, w rodzynkach

Do wyboru mamy wiele sposbów przyrządzania wigilijnego śledzia. Jedni wolą śledzie w sosie śmietanowym, inni - śledzie w oleju, a są i tacy, którzy gustują np. w śledziu w rodzynkach. Zobaczcie nasze przepisy na śledzia na Wigilię.

Śledź na Wigilię: Śledź w oleju PRZEPIS

Składniki na śledzia w oleju:

0,5 kg płatów śledziowych
2 łyżki musztardy
3 cebule pokrojone w kostkę
0,5 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
6 ziaren pieprzu

Śledź w oleju - sposób przygotowania:

Przepis na śledzia na wigilię w oleju jest prosty i zajmie nam ledwie kilka minut. Płaty myjemy, po czym smarujemy musztardą, ale tylko po jednej stronie. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Następnie zwinięte rulony przekładamy do słoika i układamy warstwami, przekładając warstwy cebulą. Przyprawy dodajemy na końcu, na wierzchu, po czym zalewamy olejem. Koniecznie będzie na odstawienia na 2 dni do lodówki, aby smak się "przegryzł".

Zobacz inny przepis na śledzie w oleju:

Śledź na Wigilię: Śledź w śmietanie PRZEPIS

Składniki na śledzia w śmietanie:

0,5 kg płatów śledziowych
300 g śmietany
2 cebule
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
przyprawy - sól i pieprz

Śledź w śmietanie - sposób przygotowania:

Przygotowanie śledzia na Wigilię w śmietanie zajmie nam kilka minut. Na początku obieramy i kroimy w plastry cebulę, po czym myjemy płaty śledzia i kroimy na kawałki. Śmietanę nalezy doprawić - solą, cukrem pudrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Wystarczy połączyć wszystkie składniki ze sobą i gotowe.

Zobacz inny przepis na śledzie w śmietaniu:


Śledź na Wigilię: Śledź pod szubą PRZEPIS

Składniki na śledzia pod szubą:

2-3 ugotowane średnie buraki
3-4 ugotowane jajka na twardo
3 ugotowane marchewki
1 średnia cebula
2-3 ugotowane średnie ziemniaki
4 płaty śledzi w słonej zalewie
mleko
olej
majonez
sól

Śledź pod szubą - sposób przygotowania:

Ta wersja śledzia na wigilię, mająca swój rodowód na kresach, bywa nazywana przez smakoszy najlepszą sałatką śledziową. Wykonanie śledzia pod szubą zajmie nam nieco więcej czasu niż chociażby wersji w oleju czy śmietanie, ale z pewnością zrekompensuje to smak. Zaczynamy od umycia śledzi, które następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 3 godziny. Później należy je opłukać, po czym pokroić w kostkę i zalać olejem. Powinny w nim poleżakować pół godziny. W tym czasie kroimy cebulę - w drobną kostkę. Mieszamy ją z odcedzonymi śledziami i układamy na dnie szklanego naczynia, np. misy. Z góry smarujemy majonezem, na tym kładziemy potarte gotowane ziemniaki, które solimy. Solimy, po czym warstwę smarujemy majonezem. Kolejną warstą są buraki. Te znów solimy i znowuż smarujemy majonezem. Na koniec trzemy jajka. Całość odstawiamy do lodówki, danie podajemy mocno schłodzone.

Śledź na Wigilię: Śledź pod pierzynką PRZEPIS

Składniki na śledzia pod pierzynką:

2 gotowane ziemniaki
1 starte na tarce jarzynowej duże jabłko
5 filetów ze śledzia
2 cebule pokrojone w kostkę
5 gotowanych na twardo jajek
2 łyżeczki soku z cytryny
majonez
pieprz czarny mielony

Śledź pod pierzynką - sposób przygotowania:

Śledź pod pierzynką przypomina śledzia pod szubą, ale mamy tu do czynienia z nieco innymi składnikami. Zaczynamy od krojenia ziemniaków w kostkę, po czym siekawmy białka i żółtka (osobno). Śledzie należy pokroić w paski. W szklanym naczyniu kładziemy warstwy, zaczynając od ziemniaków. Potem dajemy śledzie, któe należy pokropić sokiem z czytryny i popieprzyć. Następna jest cebula, a kolejną warstwą jabłko (również kropimy je sokiem). Na koniec majonez i białko. Całość przybieramy żółtkiem. Śledzia pod pierzynką również nalezy schłodzić w lodówce (2 godziny wystarczą).

Zobacz inny przepis na śledzie pod pierzynką:


Śledź na Wigilię: Śledź z rodzynkami PRZEPIS

Składniki na śledzia z rodzynkami:

4-5 filetów śledziowych
2 cebule
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
olej
przyprawy - tymianek, goździki, czosnek, kolendra, imbir
50 ml octu


Śledź z rodzynkami - sposób przygotowania:

Na początku śledzie nalezy porządnie wymoczyć w wodzie z octem, przez co najmniej dwie, a najlepiej trzy godziny. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć delikatnie na oleju, po czym dodać miód, koncentrat pomidorowy oraz rodzynki. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przygotować szklany słoik sporych rozmiarów, w którym warstwami układamy śledzie i cebulę z rodzynkami. Każdą warstwę śledzia przyprawić wymienioną wyżej mieszanką przypraw. Tak przygotowanego śledzia trzymać w słoiku w lodówce przez jeden dzień, aby smaki się "przegryzły".

Zobacz inny przepis na śledzie z rodzynkami:

Śledź na Wigilię: Śledź po kaszubsku PRZEPIS 

Składniki na śledzia po kaszubsku:

10 sztuk płatów śledziowych
0,25 l oleju
3 cebule
łyżka cukru
4 łyżki octu (10%)
5 łyżek koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki ziarenka gorczycy

 

Śledź po kaszubsku - sposób przygotowania:

Przez około 3 godziny moczymy śledzie w wodzie, w tym czasie należy ją dwukrotnie zmienić. Na rozgrzanym oleju dusimy pokrojone w plastry cebule, dosypując cukier, a później pozostałe składniki. Mieszamy, a po zdjęciu z gazu wsypujemy gorczycę. Następnie należy osuszyć śledzie na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki. W szklanej misce układamy je warstwami na przemian z sosem. Przykryć i wstawić do lodówki.

Zobacz inny przepis na śledzia po kaszubsku:

Śledź po kaszubsku - inny przepis:



 

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Komentarze
To cię zainteresuje