Czytasz: Siemieniotka - sprawdzony przepis!

Siemieniotka - sprawdzony przepis!

Niemal każda gospodyni na Śląsku ma przepis na tę zupę! Poznaj recepturę siemieniotki!

Siemieniotka przepis - Składniki

  • 2 szalotki
  • 300 g siemienia lnianego (mielonego)
  • 800 ml mleka
  • kasza gryczana (opcjonalnie jaglana lub jęczmienna)
  • mąka pszenna pełnoziarnista do zasmażki
  • pieprz, sól i cukier (do smaku)
  • 2 litry wody
  • łyżka masła
  • majeranek do dekoracji

Siemieniotka przepis - Wykonanie

Siemię lniane wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj je na małym ogniu, delikatnie mieszając. Kiedy zgęstnieje, dolej odrobinę wrzątku. Ugotowane siemię przelej do sitka, jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj wrzątku.

Przepłukane siemię włóż do garnka i zalej wodą. Później dodaj do niego mleko. Całość dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Kiedy będzie złocista, dodaj ją do zupy. Gotuj zupę na małym ogniu. Zagęść ją zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.

Kaszę ugotuj w osobnym garnku.

Nałóż porcję kaszy na talerz i zalej siemieniotką.

Czytaj więcej