Czytasz: Jak zrobić tradycyjną śląską siemieniotkę?

Jak zrobić tradycyjną śląską siemieniotkę?

Z siemieniotką jest tak, że albo się ją uwielbia, albo wręcz przeciwnie.

Siemieniotka to potrawa typowa dla tradycji śląskiej. Tę zupę wigilijną gotuje się z nasion konopi. To jej główny składnik. Zupa ma subtelny, niepowtarzalny aromat i specyficzny gorzkawo-słodkawy smak.

Siemieniotka na wiele sposobów

Siemieniotkę podaje się zazwyczaj z kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko, albo z grzankami. Wszystko zależy od upodobań domowników. Warto zaznaczyć, że w śląskich domach gotuje się ją tylko raz w roku.

Siemieniotkę gotuje się rzadko. Być może dlatego, że jest bardzo pracochłonna.

Aby ugotować siemieniotkę, trzeba kupić konopie. Przed świętami są na każdym targu i w każdym warzywniaku. Do robienia siemieniotki trzeba się zabrać odpowiednio wcześniej, bo to zajęcie długotrwale i pracochłonne.

Przepis na siemieniotkę na Wigilię

Składniki na siemieniotkę:

  • 30 dag konopi
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka masła
  • 2,5l wody
  • kasza gryczana


Sposób przygotowania siemieniotki:

Ziarna konopi trzeba opłukać na sicie, zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Przełożyć do garnka z 2 litrami wody, gotować przez godzinę, a w zasadzie do momentu póki nie popękają. Nasiona odcedzamy, zostawiamy wywar. Następnie na sicie ucieramy nasiona nad wywarem, aż w sitku pozostaną tylko skorupki, które już do niczego nam się nie przydadzą. Najważniejsze, żeby otrzymać jak najwięcej mleczka z konopi, więc jeśli to konieczne, to ziarna gotujemy kilka razy i powtarzamy operacje wygniatania (stąd ta pracochłonność).


Mleczka powinno być około 3 litrów. Teraz trzeba drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Cebule dodajemy do mleka konopnego. Uzyskaną podstawę zupy wigilijnej dopełniamy mlekiem, zagęszczamy mieszaniną mąki i wody, słodzimy i solimy do smaku. Całość zagotowujemy, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Podajmy z z krupami pogańskimi czyli kaszą gryczaną. Tak jest w moim domu. Niektórzy zamiast kaszy dodają przyrumienione na maśle grzanki z bułki.

Ułatwienie

Od kilku lat można kupić zmielone ziarna konopi i wtedy przygotowanie zupy trwa zdecydowanie krócej.


Siemieniotka w 15 minut. Przepis na zupę z konopi:

 


12 wigilijnych potraw. Zobaczcie nasze przepisy

Mamy dla Was m.in. zupy, kompot z suszu czy śląską moczkę. Najlepiej oglądajcie nasz projekt w trybie pełnoekranowym! Zapraszamy do wspólnego gotowania. A jeśli zechcecie podzielić się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami, mogą być teksty, zdjęcia lub wideo, piszcie na kontakt@silesion.pl. Dołożymy je do naszych przepisów i razem przygotujemy te Święta.

 

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Czytaj więcej