Czytasz: 5 sposobów na sernik na Wielkanoc

5 sposobów na sernik na Wielkanoc

Przygotowaliśmy dla was propozycje serników na Wielkanoc. Zobacz przepisy na najlepsze serniki wielkanocne.

Święta to czas przede wszystkim spędzony z rodziną. Jednak nic tak nie umila rodzinnego spotkania jak sernik. Na polskich stołach gości zawsze szereg wypieków, a sernik pojawia się na większości z nich. Przygotowaliśmy dla was propozycje serników. Zobaczcie najlepsze przepisy. Zapraszamy!

Przepisy na sernik wielkanocny: 1. Puszysty sernik

Składniki na puszysty sernik wielkanocny

  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • paczka biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Puszysty sernik wielkanocny - przepis na sernik

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń w proszku. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową. Piec w nagrzanym do max. 170st. piekarniku na 3 poziomie od dołu 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia. Można polać polewą czekoladową wg mojego przepisu.

Źródło: www.mniammniam.com

Przepisy na sernik wielkanocny: 2. Sernik wiedeński


Składniki na sernik wiedeński

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel olejku arakowego lub innego
  • rodzynki, najlepiej mieszanka jasnych i ciemnych


Sernik wiedeński wielkanocny - przepis na sernik

Ser zemleć dwukrotnie w maszynce. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć i otoczyć lekko mąką. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru aż masa będzie lekka i puszysta i powoli, po łyżce dodawać połowę zmielonego sera. Ucierać aż masa będzie gładziutka. W osobnej misce ubić żółtka z pozostałą szklanką cukru pudru i dodawać również po łyżce pozostałą połowę sera do momentu aż masa będzie puszysta i gładka. Połaczyć obie masy, dobrze wymieszać, dodać obie mąki, wanilię i olejek.


Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 piany dodać do masy serowej i dobrze wymieszać, dodać resztę i bardzo delikatnie połączyć, wsypać rodzynki. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy 33 x 23 cm i piec w temperaturze 180ºC okolo 50-60 minut, aż sernik będzie ładnie zrumieniony. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku na następne 10 minut. Gdyby zaczął się za bardzo rumienić można wyjąć go wczećniej. Postawić na drucianej siateczce, lekko i delikatnie okroić nożem brzegi formy, tak aby odseperować sernik od blachy (umożliwi to równomierne "siadanie" sernika) i całkowicie wystudzić.

Ja uzywam kruchego spodu z przepisu na szarlotke, tez z mojej strony.

Źródło: www.mniammniam.com

Przepisy na sernik wielkanocny: 3. Sernik z musem czekoladowym

Składniki na sernik z musem czekoladowym


SPÓD: 19 dag herbatników pełnoziarnistych, 5 dag masła

MASA SEROWA: 50 dag twarogu sernikowego w wiaderku ("Piątnica"), 13,5 dag serka kremowego ("Twój Smak"), 1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, 15 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki pszennej, 3 jajka

MUS CZEKOLADOWY: 20 dag czekolady (10 dag mlecznej i 10 dag gorzkiej), 1 łyżka likieru amaretto, 3 łyżki wody, 3 dag masła w temperaturze pokojowej, 3 jajka, 5 dag drobnego cukru do wypieków, 100 ml śmietany kremówki 36%

DEKORACJA: kilka kosteczek gorzkiej czekolady

Sernik z musem czekoladowym - przepis na sernik

Spód: Tortownicę o śr. 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.

Ciastka herbatniki pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię, dokładnie i mocno uklepać.

Masa serowa: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.

Twaróg sernikowy, serek kremowy, śmietanę kremówkę, cukier, cukier wanilinowy i mąkę zmiksować na najniższych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie gładka (ok. 2 minut). Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę przelać na spód z herbatników, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić foremkę keksówkę z wrzącą wodą (sernik będzie pieczony z parą wodną). Piec 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając.

Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony można wyłożyć na wierzch mus czekoladowy*. Wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu musu sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz, udekorować kawałeczkami gorzkiej czekolady i wstawić ponownie do lodówki.

Smacznego!

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, dodać likier amaretto, wodę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej (metalową miskę ze składnikami umieścić na garnku z gotujacą się powoli wodą). Zdjąć z ognia, wymieszać i ostudzić.

Żółtka oddzielić od białek, dodać do czekolady i wymieszać. Białka ubić przez chwilę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, przez ok. 10 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

Do przestudzonej czekolady dodać połowę ubitych białek i bardzo ostrożnie wymieszać, aby nie zniszczyć piany. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę (ma być gęsta i sztywna), dodać do czekolady i wymieszać. Dodać resztę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać.

Źródło: www.ciasta.net

Przepisy na sernik wielkanocny: 4. Sernik z amaretto

Sernik wielkanocny z amaretto - składniki:

Spód:

  • 45 g wafli waniliowych
  • 75 g zblanszowanych; uprażonych i drobno posiekanych migdałów
  • 50 g stopionego masła
  • 1 łyżka amaretto
  • tłuszcz do formy


Masa:

  • 700 g sera śmietankowego lub mielonego (najlepiej tłustego) twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 35 g zblanszowanych; uprażonych i zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki Irish Cream
  • 1/4 szklanki amaretto


Na wierzch:

  • 375 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 45 g płatków migdałów

Sernik wielkanocny z amaretto - przepis na sernik

Robimy spód sernika, łącząc wszystkie jego składniki (wafle wcześniej kruszymy). Ciastem wylepiamy dno lekko natłuszczonej formy (o średnicy 25 cm). Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy ser w mikserze (na wysokich obrotach), aż będzie lekki i puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy jaja (po jednym), nie przerywając ubijania. Masę mieszamy (mikserem) z kremówką i pozostałymi składnikami. Wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. C przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Kwaśną śmietanę łączymy z łyżką cukru i aromatem waniliowym, starannie mieszamy i polewamy ciasto, używając do tego łyżki. Wokół brzegu sernik posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 250 st. C przez 5 minut (aż płatki migdałów delikatnie się zrumienią). Podajemy po schłodzeniu.

Źródło: ugotuj.to
 

Przepisy na sernik wielkanocny: 5. Sernik czekoladowo-bananowy

Sernik wielkanocny czekoladowo-bananowy - składniki: 

  • masło – 95 g
  • cukier puder – 220 g
  • jajko – 3 szt.
  • sól – szczypta
  • mąka pszenna – 120 g
  • kakao – 1 łyżeczka
  • twaróg sernikowy – 300 g
  • serek mascarpone – 300 g
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • banany – 500 g
  • czekolada deserowa – 125 g

Do dekoracji

  • banany – 25 g

Sernik wielkanocny czekoladowo-bananowy - przepis na sernik:


80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.


Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.


Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.

Wskazówka: Sernik smakuje szczególnie dobrze, gdy odstawimy go na jeden dzień w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.

Źródło: kuchnialidla.pl

Kartki wielkanocne JPG - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie jpg:

 

Kartki wielkanocne PDF - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie pdf:

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej