Kulinaria

Rabarbar w roli głównej. Najlepsze przepisy

Sezon na rabarbar rozpoczęty. W sklepach i na targach nieśmiało pojawiają się czerwone łodygi. Co z nich zrobić? Podpowiadamy!

Rabarbar przepisy. Co zrobić z rabarbaru?

Czerwono-zielone warzywo to doskonały dodatek do dań i deserów. Rabarbar wspaniale smakuje również jako składnik kompotu. Oprócz delikatnego, słodkiego smaku ma wiele wartości. To skarbnica witaminy C. Dodatkowo łodygi rabarbaru bogate są w witaminę E i B. Jeśli potrzebujesz żelaza i wapnia, rabarbar ci go zagwarantuje.

Bez obaw, mimo słodkiego posmaku, rabarbar nie jest kaloryczną przekąską. Dietetycy polecają go jako dodatek do diety. W 100 g jest tylko 9 kcal i 3,2 g błonnika.

Chcąc zarazić was rabarbarową manią, zebraliśmy kilka przepisów na smakołyki z warzywem w roli głównej.

RABARBAROWE PRZEPISY

Specjalnie dla Silesion.pl Justyna Pszczółka - finalistka programu BAKE OFF - ALE CIACHO poleca przepisy na słodkie przekąski. Ciasta, drożdżówki i torty to jej pasja. Razem z siostrą Dorotą eksperymentują w kuchni. Sposoby na idealne słodkości publikują na wspólnym blogu.

Tarta z owocami leśnymi i rabarbarem, sernik, tort oraz kruche ciasto. Zobacz sprawdzone przepisy!

 

>> Ciasta z Rabarbaru - przepisy na ciasta rabarbarowe << 

 

 

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Narodowe Czytanie