Czytasz: Sylwestrowe przekąski od Kingi Paruzel

Sylwestrowe przekąski od Kingi Paruzel

Pyszne przepisy na szybkie przekąski. Zobacz.

Plany sylwestrowe już są. Teraz czas zaplanować menu. Sylwestrowe przekąski powinny być szybkie w wykonaniu i sycące. Mamy dla Was specjalne przepisy od Kingi Paruzel. Zobacz, jak zrobić pyszne i proste sylwestrowe przekąski. Czym zaskoczyć gości? Jak zrobić sylwestrowe przekąski na domówkę? Zobacz.

Przekąski na sylwestra: Tatar z łososia z mango

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 awokado (najlepiej haas)
  • 1 szalotka
  • 1 mango
  • ½ soku z limonki
  • świeży koperek
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • *1 papryczka chili (wersja na ostro)

Przygotowanie:

1. Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2. W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)

3. Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4. Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5. Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Opcje:

– można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi.
– tatara można skropić sosem sojowym
– mango można zamienić na zielony ogórek

Przekąski na sylwestra: Placuszki z cukinii i chili

Składniki:

  • 1½ cukinii
  • 80 g sera ricotta (lub zwykłego twarożku)
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.

2. Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

3. Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto – formować placuszki.

4. Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę. Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.

* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.

Przekąski na sylwestra: Tortilla sushi

Składniki:

  • placki do tortilli
  • sałata lodowa
  • pierś wędzona z kurczaka
  • ser żółty
  • majonez

Przygotowanie:

1. Na placek tortilli smarujemy cieniutko majonez na to nakładamy liść sałaty na to znowu cieniutko majonez.

2.Następnie kilka pasków kurczaka i sera. Wszystko ciasto zwijamy.

3.Nakłuwamy wykałaczkami co 2 cm i kroimy pomiędzy nimi na kawałki.

Przekąski na sylwestra: Faworki drożdżowe z dipem, salsą i humusem

Składniki na faworki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka jasnego sezamu

Przygotowanie faworki:

1. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż zaczyn podwajać objętość.
2. Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.
3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców – tak jak w faworkach.
4. Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.

Składniki dip:

  • 1 duże mango
  • 1 avocado (najlepiej odmiana Hass)
  • 1 limonka
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

1. Mango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę
2. Całość skropić sokiem z limonki, dodać siekany koperek i wymieszać

Przekąski na sylwestra: Dip szpinak – feta

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 200 g sera śmietankowego
  • 2 garście szpinaku baby
  • cebula dymka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ser feta i śmietankowy oraz szpinak zmiksować na gładki krem.
2. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekaną zieloną cebulką.

Przekąski na sylwestra: Hummus

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedzić na sicie, a następnie zmiksować na gładki krem.
2. Dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini oraz sok z cytryny i sól.
3. Cały czas wlewając cienką stróżką oliwę miksować do uzyskania aksamitnego kremu. Podawać posypane płatkami chili.

Przepisy pochodzą z bloga Kingi Paruzel www.kingaparuzel.pl

Darmowe kartki noworoczne - kartki na nowy rok 2018 - zobacz wzory .jpg:

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Czytaj więcej