News, Kulinaria

Święto Makówek - co to takiego?

02:22

Dwadzieścia mis z makówkami, osiem rodzajów ciasteczek, kilka blach z ciastami i trzydzieści litrów moczki. Koło Gospodyń Wiejskich w Szczejkowicach szykuje się do święta

Tradycyjnie, tuż przed świętami Bożego Narodzenia na terenie osiedla familoków w Czerwionce - Leszczynach odbywa się Jarmark Bożonarodzeniowy – Święto Makówek.

Kiedy w 2009 roku opracowywaliśmy koncepcję, zależało nam na tym, aby nie koncentrować się wyłącznie na komercyjnych stoiskach z ozdobami,  ale aby postawić na promowanie znakomitego świątecznego śląskiego dziedzictwa  kulinarnego – makówek w najlepszym wykonaniu - zapewniają organizatorzy.

Tego dnia, w tym roku to 17 grudnia, wielką degustację makówek, i to bezpłatną, zapewniają panie ze wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy i miasta.

- Sekretem jest przepis na makówki, przekazywany często nam przez nasze mamy i babcie oraz serce wkładane w ich przygotowanie – mówią gospodynie. Panie szykują ponad dwa tysiące porcji!

 

Z wizytą w Szczejkowicach

Silesion.pl, na dzień przed tym wydarzeniem, odwiedził panie z Koło Gospodyń Wiejskich w Szczejkowicach. Maria Fojcik, przewodnicząca koła, wraz z koleżankami szykuje się nie tylko do Święta Makówek w Czerwionce - Leszczynach, ale także do wyjazdu na jarmark bożonarodzeniowy w Sokołowie Podlaskim, gdzie promować będzie nasze regionalne przysmaki, te na słodko. Przy tej okazji opowiedziała nam jak przyrządza tradycyjne makówki oraz moczkę.

- Dzisiaj zaczęłyśmy pracę przed 9 raną. Razem sześć pań. Jedna zajęła się gotowaniem mleka, druga krojeniem bułek, a trzecia siekaniem bakalii. Tak mamy poukładaną pracę, że potem tylko rozkładamy miski i układamy po kolei warstwy makówek. Idzie nam to sprawnie i szybko - mówi Maria Fojcik.

150 lat tradycji

Od ponad 150 lat makówki są jednym z najbardziej tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Podaje się je na samym końcu wieczerzy, a ich spożycie ma zapewnić, że rodzina będzie się trzymać razem.

Kiedyś makówki jadło się przez całe święta, pewnie i teraz ta tradycja jest żywa. A powinno ich starczyć do rana po drugim dniu świąt. Dlatego były przygotowywane w wielkich naczyniach w ilościach naprawdę imponujących, tak żeby każdy mógł się najeść.

Nowe smaki

Oprócz deseru, przygotowanego według tradycyjnego przepisu, podczas jarmarku serwowane są także makówki w zupełnie nowych smakach. Wszystko zależy od inwencji gospodyń – uczestnicy jarmarku zajadali się już makówkami kokosowymi, migdałowymi, czekoladowymi, kawowymi, z ajerkoniakiem, z budyniem, a nawet makaronem i orzechami włoskimi.

Wigilijny przepis na makówki

Przepis na makówki - składniki:

  • ok. 1 litr mleka
  • 250g suchego, zmielonego maku
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 120g rodzynek
  • ok. 80g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • parę kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)

Makówki na Wigilię - sposób przygotowania:

Posiekać orzechy, bułki pokroić na cienkie plastry. Odstawić. Zagotować mak w garnku, podlewając go mlekiem i dodając masło. Podczas gotowania na małej temperaturze mieszać, dodając miód i cukier, olejek migdałowy, orzechy oraz rodzinyki. Następnie ułożyć w misce pierwszą warstwę bułki. Na to położyć masę makową. Powtórzyć proces aż do wyczerpania składników. Pozostawić do ostygnięcia. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki. Wierzch udekorować bakaliami.

Moczka - przepis Pani Marii

Czytaj więcej

 

Napisz do autora s.borszcz@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Karolinki 2017