News, Kulinaria

Prosty sposób na karpia w galarecie!

Karp to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Jak przyrządzić pysznego karpia w galarecie? Podpowiadamy!

Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 1 puszka groszku
  • 2 marchewki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Kika ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • Sól

Wykonanie

Wypatroszoną rybę umyj i osusz (zachowaj płetwę i głowę). Natrzyj solą i pokrop sokiem z cytryny.

Umyj włoszczyznę i pokrój w kawałki. Włóż do garnka, wlej wodę, dodaj płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę.

Karpia pokrój w dzwonki. Włóż je do garnka i gotuj całość jeszcze przez około 20 minut. Wyjąć dzwonki, ułożyć na półmisku i ostudzić. Obłożyć groszkiem oraz pokrojonymi marchewką i jajkiem.

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez sito. Litr gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką pietruszki i ostudzić.

Wstawić do lodówki na około 5 godzin.

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Narodowe Czytanie