Czytasz: Wielkanoc w wersji light
Serniki, przepełnione bakaliami makowce, jajka na tysiąc sposobów. Potrawy wielkanocne mogą sprawić, że przybędzie nam zbędnych kilogramów. Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości, podpowiada nam, jak jeść i nie przytyć.

Stół wielkanocny co roku wypełniony jest po brzegi masą pysznych potraw wielkanocnych autorstwa naszych mam oraz babć. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile kalorii jesteśmy w stanie zjeść podczas wielkanocnego posiłku. Dla przykładu, dwa stugramowe kawałki sernika i makowca, mają w sumie ponad 600 kalorii. Jeśli dołożymy do tego kanapkę z wędliną, kiełbaskę, dwa jajka, to jesteśmy w stanie za jednym razem pochłonąć dzienną dawkę energetyczną!

Co zrobić, żeby dobrze zjeść, ale nie przytyć? Konrad Gaca radzi

ZREZYGNUJMY Z SOLI

Pierwszą rzeczą, jaką zaleca Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości, twórca metody Mądrego Odchudzania oraz założyciel GACA CENTRUM Katowice, jest rezygnacja z dużej ilości soli. Podczas spożywania potraw wielkanocnych nie nabywamy czystej tkanki tłuszczowej. Łapiemy zbędne kilogramy z nadmiaru wody, do której przyczynia się nadmierne spożycie soli.

- Warto zmniejszyć ilość soli, doprawić potrawy innymi przyprawami, by wydobyć smak. Oregano, majeranek, pieprz cayenne, który działa przeciwzapalnie na organizm - tłumaczy specjalista żywieniowy.

Co ciekawe, użycie soli himalajskiej zamiast zwykłej zmniejsza gromadzenie wody w organizmie. W składzie ma zrównany poziom chlorku potasu oraz chlorku sodu, przez co znacznie korzystniej wpływa na naszą dietę - radzi Konrad Gaca.

Konrad Gaca zaleca, aby dwa dni po wielkanocnym obżarstwie zorganizować sobie dzień bez soli.

- Jest to bardzo trudne, ale spowoduje, że nadmiar kilogramów nagromadzonych przez święta automatycznie się zredukuje. Będzie to znacznie bardziej efektywne niż próba pójścia na bardzo intensywny trening. Z pewnością nasza waga automatycznie się wyrówna - radzi Konrad Gaca.

Konrad Gaca: STOSUJMY ZAMIENNIKI, UNIKAJMY SMAŻENIA

W przepisach wielkanocnych możemy stosować pewne zamienniki, które zmniejszą kaloryczność potraw.

- Dla przykładu, możemy zmieszać jogurt naturalny z majonezem, by nie tracić smaku, a tym samym zmniejszyć ilość kalorii. Zamiast smażenia starajmy się piec, z kolei zwykły cukier powinniśmy zastąpić cukrem brzozowym, czyli ksylitolem - dodaje Konrad Gaca.

Konrad Gaca: NIE REZYGNUJ Z DIETY

Ekspert ds. walki z otyłością uczula wszystkich, którzy są na diecie, aby nie rezygnowali z niej podczas Wielkanocy. Pomimo dużej presji otoczenia, chęci skosztowania wszystkich przygotowanych specjałów, warto trzymać się swojego celu. Jeśli jednak będziemy chcieli spróbować wielkanocnych potraw, to zjedzmy ich mało.

- Podczas posiłku warto zacząć od potrawy, którą najbardziej się lubi, bowiem jeśli się zachce więcej, to jesteśmy w stanie to kontrolować. Jeśli pracujemy nad swoją kondycją, wagą, to nie powinniśmy się tego wstydzić. Głowa do góry! - dodaje Gaca.

ZOBACZ PRZEPISY Wielkanocne AUTORSTWA KONRADA GACY:

 

 

 

 

 


Kartki wielkanocne JPG - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie jpg:

 

Kartki wielkanocne PDF - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie pdf:

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej