Czytasz: Gigantyczny budynek w centrum Katowic? Zobacz niesamowity projekt studentów [WIZUALIZACJE]

Gigantyczny budynek w centrum Katowic? Zobacz niesamowity projekt studentów [WIZUALIZACJE]

Ponad sto metrów wysokości, ułatwienia dla niepełnosprawnych i zielony dach.

Studenci III roku Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej – Karolina Słomiany, Natalia Tadla oraz Kamil Wróbel – zostali wyróżnieni w międzynarodowym konkursie „La Ville Vertical” VERTICAL CITY DESIGN COMPETITION. Spośród wielu nadesłanych prac wybrany cztery, w tym tę, którą stworzyli studenci ze Śląska.

Zadaniem uczestników było stworzenie koncepcji nieszablonowego budynku mieszkalnego, biorąc pod uwagę m.in. czynniki geograniczne czy klimatyczne.

– Zaprojektowaliśmy ponad stumetrowy budynek na działce w centrum Katowic, tuż obok dworca kolejowego. Katowice leżą w województwie śląskim – jednym z najbardziej zanieczyszczonych regionów w Polsce. Zanieczyszczenie atmosfery spowodowane jest głównie węglem wydobywanym tu od XVIII wieku. Chodziło o zaprojektowanie budynku, który nie tylko będzie nieszkodliwy dla środowiska, ale także pomoże oczyścić powietrze – tłumaczą autorzy nagrodzonego projektu.

Studenci pragnęli stworzyć takie miejsce w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Dlatego budynek został zaprojektowany tak, by służyć mieszkańcom jako ogród i przestrzeń, gdzie dostępne są produkty od lokalnych producentów.

Dodatkowo, budynek jest dostępny dla osób niepełnosprawnych. Zielony dach może być używany przez wszystkich, nie tylko przez mieszkańców. Zaprojektowany obiekt oferuje parking podziemny dla rowerów, wspierając w ten sposób komunikację przy ich użyciu.

 

Czytaj więcej